door Marloek de Greeff
Voor de rubriek Bijbaantjes in Blaricum vragen we jongeren wat voor bijbaantjes ze zoal doen in ons dorp. Ze vertellen enthousiast waarmee ze naast school wat extra’s verdienen. Vind je het leuk om wat te vertellen over jouw bijbaantje of wil je de jongere(n) die bij jouw bedrijf werken laten interviewen? Neem dan contact op met de redactie van hei & wei.

Ondernemende tweeling
De tweeling Sam en Derk heeft een paar maanden vrij voordat ze in september gaan studeren in Amsterdam. Beiden hebben in deze tijd wat reguliere baantjes gehad; goudgeld verdienen bij de teststraat, campers schoonmaken bij een camperverhuurbedrijf, werken bij een groenteboer, brood rondbrengen etc. ‘Daarnaast werkten we in de tuin bij ons thuis, onze oma en bekenden en dat verdiende best lekker. We hebben toen een oproep op de buurtapp Nextdoor gezet en de opdrachten stromen binnen. We snoeien, wieden onkruid, maken tegels schoon met de hoge drukspuit, maaien het gras en alles wat de klant verder wil. Het is heerlijk om in de buitenlucht te werken en ook om onze eigen tijd in te kunnen delen. Inmiddels schakelen we ook al vrienden in om ons te helpen, zoveel werk hebben we soms. Klanten vragen ons terug en via hen krijgen we ook nieuwe klanten. Inmiddels hebben we wel een heel leuke vakantie bij elkaar gespaard…’

Fotobijschrift: Derk (l) en Sam

Horeca-zussen
Dit jaar konden we weer lekker Asperges in de akker eten. Maarten en Caroline Beuningh van zMaakt! vertellen dat ze blij zijn dat het evenement weer in de aspergetijd gehouden kan worden. Maar ook dat ze moeite hadden genoeg personeel te vinden. ‘Dankzij onze dochters is het gelukt om bediening te vinden.’ Nikki en Sjuul trommelden een groep vrienden van school op. Samen zorgen ze voor het serveren van aspergegerechten en drankjes. Ook de gasten zijn daar blij mee kunnen we uit ervaring vertellen. Vrolijke, goede en snelle service, of ze het allemaal al jaren doen. Nikki vertelt dat ze het heel leuk vindt om te doen. ‘Misschien ga ik na mijn tussenjaar wel naar de hotelschool en wie weet ga ik later vast bij zMaakt! werken.’ Veel tijd om met Nikki en Sjuul te praten hebben we niet, want de volgende gang moet alweer uitgeserveerd worden. De jonge crew zorgt dat alles rap en netjes bij de gasten komt. Ondertussen vragen ze of alles naar wens is, of het ‘zmaakt’ en of ze misschien nog een drankje in kunnen schenken. Nikki, Sjuul en vrienden, top gedaan!

Fotobijschrift: De crew van Zmaakt!, met als tweede en derde van rechts Nikki en Sjuul