door Marloek de Greeff
Onder de rivieren is de elfde van de elfde de opmaat naar carnaval. In Blaricum leek het op 11 november of het dorp vast vooruitkeek naar de feestdagen. Door de wijnproeverij kwam het dorp al helemaal in de kerstsfeer.

In 2020 en 2021 ging de wijnproeverij niet door vanwege coronamaatregelen. Maar nu kon het weer. Op zaterdag 29 oktober kon je je inschrijven voor het evenement van stichting Dorpspromotie Blaricum, in dorpshuis Blaercom, vanaf 9 uur. Als je pas rond die tijd kwam, had je geen kans meer op een kaartje, zo bleek. Al vóór 7 uur ’s ochtends wachtten mensen voor de deur. Toen Blaercom openging, stond er een rij voor het dorpshuis tot aan het einde van de Schoolstraat.
In Blaercom betaalden de wachtenden om de beurt voor een aantal wijnglazen. Bij de kassa werd de gehaakte wijnglashouder van mevrouw Rigter gepromoot. Superhandig en te koop bij Rigter kolen- en oliehandel aan de Kerklaan.

Op 11 november kon je op vertoon van je inschrijfbewijs in de Muziektent een wijnglas en een broche ophalen, met een lijst van ondernemers waar je wijn kon proeven. Het was droog, het dorp zag er fantastisch uit met vuurkorven, een kaaskraam, mooie etalages en kerstlichtjes in de bomen. Gastvrije ondernemers hadden enorm hun best gedaan. Tot 22 uur schonken zij wijn in voor iedereen met een glas en een broche. Het was overal gezellig met een muziekje en lekkere hapjes. En zo fijn, met de gehaakte wijnglashouder had je je handen vrij om twéé toastjes te nemen.

Mis het niet volgend jaar! Zorg dat je je goed voorbereidt: heel vroeg in de rij én even langs Rigter.
Na 22 uur was het trouwens nog lang gezellig in de dorpskroegen. Mooier wordt het niet met kerst!