door Marjolijn Schat
Binnenkort komt een einde aan een bijzonder tijdperk. Ruim 60 jaar was café d’Ouwe Tak in handen van de familie van de Koot. Nu is het verkocht aan een investeerder; het pand, de inboedel én het team. Een nieuwe fase breekt aan voor Hennie van de Koot en Marise Lindeman, die menigeen met zoveel plezier en toewijding talloze gezellige uurtjes hebben bezorgd.

‘Maar samen met het team’, zegt Marise emotioneel, ‘Van alles ga ik straks dit geweldige team het allermeest missen.’ 30 december is de overdracht en dan nemen Hennie en Marise ook afscheid. Van het team. En van de vaste gasten. Gasten uit Blaricum en van buiten onze dorpsgrenzen. Lief en leed is met ze gedeeld.

Het is goed zo
Het koppel heeft elkaar ontmoet op een Blaricums muziekfeest bij de Muziektent. Hennie bood Marise na afloop een broodje warm vlees aan. Of het nu een beenhammetje of saté was, dat weten ze niet precies meer, maar de vonk sloeg over. Beiden waren getrouwd, maar de liefde bleek te sterk. Al snel woonden ze samen en kwam Marise ook aan boord bij d’Ouwe Tak. Hennie: ‘Ik word nu 64. Ik heb een aantal jaren geleden de dood in de ogen gekeken. Alle vier onze ouders zijn in korte tijd overleden. De corona-periode… Je gaat anders naar de dingen kijken en dit bod kwam op ons pad en het is goed zo.’ Beiden hebben zin om straks aan de andere kant van de bar te zitten, vrijwilligerswerk te doen en vaker op pad te gaan met de camper.

Het bruine café in huiskamerstijl
Café d’Ouwe Tak bestaat sinds 1847 en de ouders van Hennie, Anton en Jopie, namen het in 1961 over. De zaak vernoemden ze naar Jan Tak, één van de vorige bewoners. De boerderij was deels café en deels woonruimte, Hennie groeide hier op en werkte geregeld mee. De zaak werd een goedlopend café in knusse huiskamerstijl. Hennie: ‘Na bijna 34 jaar vonden mijn ouders het genoeg, verhuisden ze naar Friesland om te genieten van hun boot.’ Hennie nam de zaak officieel in 1994 over. Ook hij koestert het huiskamergevoel, met een biljart en belangrijke voetbalwedstrijden en Formule 1 uitgezonden op groot scherm. Marise: ‘Veel verenigingen en clubs strijken hier neer, we zijn actief met de jaarlijkse wijnproeverij én natuurlijk met de Blaricumse kermis. Met de buren hebben we al die afgelopen jaren ook altijd een goed en gezellig contact gehad.’ De Tak is in de loop der jaren ook uitgegroeid van café naar eetcafé. Hennie had er plezier in thuis van alles uit te proberen en dan te introduceren; hammetjes, boerenkool naar het recept van zijn moeder, scholletjes en andere vissen die hij meenam van zijn boottripjes.

Wanneer straks het laatste biertje is getapt, afscheid genomen is van het geweldige team, de vaste gasten zijn uitgezwaaid en de lichten worden gedoofd… dan kijken Hennie en Marise terug op een prachtige tijd! Zij zullen hun zaak missen, maar zij zullen zelf misschien nog wel meer gemist worden. Hennie en Marise, bedankt!