door Marjolijn Schat
Bij bakker Wassenaar vraag ik om een speltbrood. ‘Wilt u een speltwitbrood, een speltdesembrood, een speltvolkorenbrood of een spelt rogge volkorenbrood? We hebben ook nog biologisch speltbrood, speltbolletjes, speltcrackers en spelteierkoeken.’ Op het briefje van thuis staat speltbrood en ik weet dus niet wat te doen. ‘Doe dan maar een desembrood’ is mijn verweer. ‘U kunt een keuze maken uit desembrood wit, desembrood bruin of desembrood volkoren.’ Ten einde raad ga ik maar met een gewoon tarwebrood naar huis.

Dit zijn niet mijn woorden maar die van oud-collega Adrie van Zon in 2014 in hei & wei. Zeer herkenbaar!

Broodfeitjes
Brood is al eeuwenlang onderdeel van ons dagelijks leven, het is ‘ingebakken’ in onze cultuur. In Nederland eten we gemiddeld zo’n 3,5 snee brood per dag en volkorenbrood wordt van alle broodsoorten het meest gegeten. En wist u dat niet de Fransen de uitvinders zijn van de croissant, maar volgens de legende stammen deze uit Wenen. De bakkers bakten broodjes in de vorm van een halve maan, het symbool op de Ottomaanse vlag, nadat ze Turkije in een oorlog verslagen hadden. En wat te denken van de talrijke uitdrukkingen zoals: Broodnodig, brood op de plank hebben, broodwinner, als warme broodjes over de toonbank.

Bakkers in zwaar weer
Terug naar bakkerij Wassenaar waar sinds 2004 Frans, 2e generatie bakker, aan het roer staat. Hij bakt samen met 2 bakkers ruim 70 soorten brood in zijn klassieke broodbakkerij. In totaal werken er vijftien mensen en is er een vacature voor een bakker. Net als de bakkers elders in het land kampt ook Frans met fikse problemen: Flink gestegen meelprijzen, een energierekening waar je u tegen zegt, een schreeuwend tekort aan vakmensen en stijgende lonen. De winkel is nu hierdoor tijdelijk gesloten op maandag. Frans: ‘En de prijsstijging één op één doorberekenen aan de klant kan gewoon niet, maar een verhoging is onontkoombaar.’

Brood van gisteren!
Frans probeert de klant aan alle kanten tegemoet te komen: ‘Brood dat gisteren vers gebakken is, is ook vandaag nog heerlijk. We hebben nu het Brood van Gisteren. Dit zijn lekkere producten van de dag ervoor tegen aantrekkelijke prijzen.’ Frans gaf voorheen al een goede bestemming aan de niet verkochte producten van die dag, namelijk voor de boeren als veevoer voor dieren. ‘Maar in deze tijden vind ik het juist jammer als het brood niet meer gebruikt wordt voor de menselijke consumptie, alleen maar omdat het een dagje ouder is.’ Alles heeft één prijs, € 1,25; zowel voor hele broden als voor zakken bolletjes en andere producten.

Goed voor het milieu én voordelig. Ik ben enthousiast. Ik reken een zak bolletjes van Brood van Gisteren af en wordt geholpen door Sophiia, gevlucht uit de Oekraïne en nu woonachtig in Blaricum. We communiceren met handen en voeten. Ik heb grote bewondering voor haar: De Nederlandse taal leren én al die verschillende broodsoorten…

Bakkerij Wassenaar is op zoek naar een enthousiaste zaterdaghulp van 15 jaar of ouder. Bij interesse loop binnen en vraag naar bakker Frans of mail naar bakkerij.wassenaar@planet.nl