Lid van verdienste BVV ‘31
1e Houder Gemeenschapspenning Gemeenschapsfonds Blaricum

* Blaricum 15 augustus 1939
† Hilversum, 4 oktober 2022

door Frans Ruijter
Soms wil je het gewoon niet geloven en denk je dat bepaalde mensen in Blaricum onsterfelijk zijn. In ieder geval hoop je het, want ze zijn door hun bijdrage aan de gemeenschap, in de ruimste zin van het woord, gewoon onmisbaar.

Henk Eggenkamp was er zo één. Men deed nooit tevergeefs een beroep op zijn vakmanschap en zijn bereidwilligheid om te helpen, waar dan ook.

Raadhuisstraat 16
Henk trouwde op 28 mei 1966 met Riek van de Heiden, zij kregen twee kinderen, Linda en Marcel. Na een paar jaar op de 2e Molenweg gewoond te hebben, betrokken ze de ouderlijke boerderij van Henk zijn moeder Aal de Graaf aan de Raadhuisstraat 16, waarin vóór die tijd het bouwbedrijf van de gebr. Eggenkamp was gevestigd. Helaas overleed Riek op 68-jarige leeftijd in 2007.

‘Bolle Henk’
Op zijn tiende jaar werd Henk lid van RKBVV (nu dus 73 jaar geleden) en trok voor de wedstrijden en trainingen naar de Naarderweg om daar het door Henk zo geliefde voetbalspel te spelen. Na het doorlopen van de jeugdelftallen kwam hij in het 1e elftal. Vele jaren heeft hij dat gedaan en samen vormde hij met Johan Puijk het hart van de Blaricumse verdediging. Het woord hart, mocht je best weleens met een d schrijven. Aan de kant gaan voor iemand, dit kwam niet in hun woordenboek voor. Henk was buiten het veld de rust zelve, dat hem in zijn werk de bijnaam ‘Bolle Henk uit Blaricum’ opleverde, maar in het veld was hij bloed- en bloedfanatiek.

Volksspelen
De Oranjevereniging deed ook nooit tevergeefs een beroep op hem. Als er materialen geleend moesten worden voor wat voor activiteit dan ook, er klonk nooit nee uit zijn mond. Tijdens het 75-jarige bestaan van de Oranjevereniging in 2013 zat Henk ook in het team dat het bouwen van de feesttent op het Oranjeweitje begeleidde. Met de rust die hij uitstraalde gaf hij je altijd het gevoel dat het allemaal wel goed kwam en dat klopte ook. Aan de volksspelen deed hij vroeger als echte Blaricummer natuurlijk mee, de laatste jaren zat hij in de jury. Zij zorgde ervoor, dat als er ergens een verschil van mening ontstond er snel een oplossing gezocht werd. Henk fluisterde het oordeel van de jury op de zijn zo bekende wijze in het oor van de speaker van dienst en eenieder kon daar altijd mee leven.
De vraag die elk jaar weer terugkwam was: Wanneer is de Blaricumse kermis? Het antwoord: Op de eerste maandag na Henk Eggenkamp zijn verjaardag (Maria Hemelvaart), laten we ons dat blijven herinneren. Dat hij moge rusten in vrede.

Wij wensen zijn naasten, de kinderen en kleinkinderen alle sterkte om dit grote verlies een plaats te geven. Zijn leven is geëindigd, maar de talloze mooie herinneringen aan hem zijn begonnen.