door Marloek de Greeff
Wat zijn er voor bijbaantjes in Blaricum? In deze rubriek vertellen jongeren wat voor werk ze doen naast school of studie. En wat ze er leuk aan vinden. Deze keer interview ik een hei & wei-collega.

Op een zaterdag spreek ik Max Elijzen. Hij is 21 jaar, woont in Blaricum en werkt sinds anderhalf jaar bij Gall & Gall
Blaricum. Elke vrijdag en zaterdag en twee keer in de maand op zondag, naast zijn studie journalistiek. Als ik vraag hoe Max aan deze baan is gekomen, vertelt hij dat het hem al vanaf zijn zestiende leuk leek om hier te werken. Hij deed een briefje in de brievenbus van de winkel. Toen hij gebeld werd, bleek dat hij te jong was om in de winkel te mogen werken. Je moet ouder zijn om alcoholhoudende drank te mogen verkopen.

‘Het is net zo leuk als ik dacht!’
Toen Max negentien was en het nog een keer probeerde, mocht hij komen. Na het behalen van het diploma sociale hygiëne, werkt hij met veel plezier in de winkel in het hart van het dorp. ‘Het is net zo leuk als ik dacht!’ Persoonlijke contact, mensen kunnen helpen en adviseren ligt Max helemaal. ‘De collega’s en klanten vind ik top en vanaf het eerste moment mocht ik meteen alles doen in de winkel.’ Max wist niets van wijn, whisky en andere drank. Dat is wel veranderd. ‘Samen met collega’s hebben we af en toe een proeverij. Met een lekker kaasje erbij heb ik wijn leren proeven en waarderen. Ik geniet echt van een mooi glas rode wijn. En ik kan klanten nu uit eigen ervaring adviseren. Dat hoort bij de service die we bieden. Net zoals we klanten graag helpen om een doosje in de auto te zetten.’

Dry January
Gall & Gall is een keten. Maar de klanten en streekproducten maken dat het Max het gevoel heeft voor een echt Blaricums bedrijf te werken. Met veel plezier dus. ‘Op de zondagen dat ik niet werk, kom ik toch graag langs voor een koffietje. Het is een beetje mijn tweede huiskamer, ha, ha.’ Als ik Max interview, worstel ik me door dry January heen. Geen probleem, er zijn ook alcoholvrije alternatieven in de winkel te koop en te proeven laat Max weten. Dat is natuurlijk fijn, maar door zijn enthousiaste wijnverhalen kijk ik ineens toch wel uit naar het einde van de ‘droge’ maand. Als ik vraag of je wijn kunt proeven in de winkel zegt Max: ‘Tijdens de Blaricumse wijnproeverij werd op verschillende locaties wijn van Gall & Gall geschonken. Voor de coronatijd organiseerden we ook af en toe een proeverij in de winkel. Of dat weer terugkomt, weet ik niet.’

Goed idee hoor een proeverij. In februari? Maar als dat niet lukt, is het niet erg. Want op basis van de kennis, ervaring en het enthousiasme van Max durf ik wel een wijntje te kopen zonder eerst te proeven. Mooi toch, als iemand zo max plezier van een bijbaantje heeft?!