door Marjolijn Schat
Na een bewonderenswaardige onderwijsloopbaan van maar liefst 43 jaar, waarvan 24 jaar op de OBB, neemt juf Gwendy Reek nu afscheid. Ze kijkt terug op een prachtige carrière vol bijzondere momenten en dierbare contacten met leerlingen en collega’s. En ze ziet uit naar de toekomst.
In hoeverre het afscheid helemaal definitief is, is nog maar de vraag. In deze tijd van schaarste aan onderwijzend personeel heeft Gwendy aangeboden dat er zeker nog een beroep op haar gedaan kan worden om in te vallen. Maar eerst een time-out. Samen met haar vriend gaat ze een maand naar Costa Rica.
Met pensioen en dan?
Gwendy heeft voor de zomervakantie haar afscheid al ludiek gevierd door met haar collega’s te lasergamen in de school. Gevolgd door een hapje en drankje, met ook vele oud-collega’s. ‘Ik ga iedereen ontzettend missen, maar na 43 jaar is het ook heel fijn om me ergens anders op te richten. Lange reizen maken. Fotograferen. Suppen. En in de toekomst zeker ook vrijwilligerswerk. Dichtbij of ver weg. Zo is altijd een grote wens van mij geweest om voor een langere tijd les te geven op een school in (Zuid)Afrika.’
Lesgeven is een prachtig vak
We praten over het juf-zijn, over onderwijzen. Lesgeven is mensenwerk, zien wie er voor je staat, oog hebben voor het individu, de leerling echt zien. Daar draait het om. We praten over hoe mooi het is om kinderen kennis bij te brengen en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Er is in de laatste jaren wel veel veranderd in onderwijsland. ‘Het draait allang niet meer alleen om kennisoverdracht. Er worden steeds grotere eisen aan de leerkracht gesteld. Door de maatschappij, de ouders, de politiek en de inspectie. Met als gevolg meer toetsen, bergen administratie en lerarentekort.’ Maar desondanks blijft lesgeven voor Gwendy een prachtig vak, een vak-apart.
Groep 8
Gwendy had vanaf haar eerste stage een duidelijke voorkeur om voor de klassen in de bovenbouw te staan. Neem groep 8, een bijzonder jaar voor de leerlingen maar ook voor de leerkracht. Het is ook een druk jaar. Met adviesgesprekken, schoolkamp en musical. Ook het jaar waarin de hormonen de juf of meester rond de oren vliegen. ‘Maar het is ook de leeftijd waarop je echt contact met de leerlingen maakt. Je praat samen over alle mogelijke onderwerpen. Wereldoriëntatie geven is dan zo mooi, de kinderen leren over de wereld, de natuur, de mens en de maatschappij.’
Mooie contacten en herinneringen
Gwendy kijkt terug op mooie contacten met onder meer (oud)collega’s, oud-directeur John Govers en op de samenwerking met Guus Braakhuis van de Bernardus. ‘Ook bepaalde groepen en leerlingen draag ik bij me in mijn hart.’ En natuurlijk zijn er talloze goede herinneringen zoals de personeelsuitjes, het project Kidds in Bizz waar leerlingen leren hun eigen bedrijfje op te zetten, de deelname met groep 8 aan de Atelierroute in Blaricum, de contacten tussen haar leerlingen en de kinderen met autisme van de Droomboom, alle schoolkampen, de musicals, noem maar op.
Gwendy, dankjewel voor alles!
Recente reacties