door Marloek de Greeff
Voor de rubriek Bijbaantjes in Blaricum vragen we jongeren wat voor bijbaantjes ze zoal hebben in ons dorp. Ze vertellen enthousiast waarmee ze naast school wat extra’s verdienen.
Voor de zomereditie van hei & wei vroeg ik wat hét vakantiebaantje in Blaricum is. Elke keer kreeg ik hetzelfde antwoord. Je raadt het vast al: Dat bij IJssalon De Hoop. Hier is het vakantieplaatje compleet: Lekker weer, gezellig terras, ijs, blije mensen. Zelfs in de rij staan doen mensen hier geduldig. Ondertussen afwegend welke smaken te kiezen. Er wordt razendsnel gewerkt, voor je het weet ben je aan de beurt. Iemand achter de balie vraagt vriendelijk ‘wie kan ik helpen’ en wenkt je naar een plekje aan de vitrine waar je je bestelling kunt doorgeven.
Eerste jaar
Tijntje en Isabella werken dit jaar voor het eerst bij De Hoop. Zij zijn scheppers. Dat betekent dat ze ijsjes scheppen. Ze vertellen dat als je begint bij De Hoop, je eerst een ochtend ingewerkt wordt. De volgende dag ga je echt aan de slag. Een supervisor werkt naast je en staat voor je klaar als je een vraag hebt of als iets niet lukt. Dat maakt dat het vanaf het begin prettig is om te werken, je hebt nooit het idee dat je er alleen voor staat. Het scheppen is wel wennen. Ook al duurt een shift maar vier uur, dan nog kun je zoveel ijsjes scheppen dat er een blaar op je handen komt. Maar ‘niet erg hoor’ verzekert Tijntje me: ‘De sfeer is prima, bij het personeel onderling en ook de klanten zijn leuk om mee te werken. De tijd vliegt voorbij.’
Tweede jaar
Evie en Lotte hebben dit bijbaantje voor het tweede jaar. Zij zijn scheppers, maar doen ook dingen als de bakken bijvullen en supervisie. Ook leren ze hoe je ijscoupes maakt. ‘Als je bij De Hoop werkt, is dat meestal van maart tot en met oktober. Je werkt minimaal acht uur per week, maar als je in de vakanties extra tijd hebt, kun je ook meer werken. Met een app wordt het rooster ingevuld en als je een keer wilt ruilen of er een shift bij wilt, lukt het altijd om dat op te lossen in de app-groep.’ De ‘tweedejaars’ hebben ook in de oude setting gewerkt. Ze vinden het na de verbouwing fijner werken: ‘Je staat minder dicht op elkaar en van populaire smaken zijn er nu twee bakken. Je hoeft niet meer op elkaar te wachten bij de bak van de Cookies. En het is een nog mooiere werkplek geworden!’
Van bijbaan naar bedrijfsleider
‘Ingeborg is tien jaar geleden gestart met een bijbaantje bij De Hoop en is nu bedrijfsleider’, laat eigenaresse en SVH meesterijsbereider Caroline trots weten. Ingeborg maakt een perfecte cappuccino en vertelt ondertussen dat ze hier kwam werken toen ze nog op de middelbare school zat en terug bleef komen tijdens vakanties als haar HBO studie het toeliet. Nu ze die heeft afgerond en De Hoop na de uitbreiding een bedrijfsleider nodig had, kon ze beginnen bij het bedrijf waar ze het altijd zo naar haar zin heeft gehad. ‘Er werken elk jaar 50 jongeren tussen de 15 en 18 jaar bij ons. We hebben de vitrine, de ijscoupes, de taarten, het terras en de ijskarretjes. Iedereen moet ingewerkt worden en hier een fijne werkplek hebben. We kunnen dat niet meer zonder bedrijfsleider.’ Ingeborg is zelf opgeleid door Caroline en heeft dezelfde stijl van werken. Die past goed zo te zien: Er wordt echt met plezier gewerkt. Dat horeca-collega’s Caroline verbaasd vragen hoe het kan dat zij geen personeelstekorten heeft, zegt genoeg. Bij De Hoop heb je een top-bijbaantje en dito ijsjes!
Recente reacties