door Frans Ruijter
De beeldbank van de Historische Kring Blaricum, beeldbankblaricum.nl, geeft een mooie inkijk in hoe Blaricum er in het verleden uitzag en nu uitziet. Je zou het ook een reis door de tijd kunnen noemen. Er zijn plekjes die bijna niet veranderd zijn, maar ook die een totale metamorfose hebben ondergaan.

Bijgaande foto is een duidelijke mix van het hierboven omschrevene. Links zien we de woning waar het hoofd van de Openbare Lagere School woonde. In het jaar dat deze foto werd gemaakt, bekleedde G.F. Kranen deze functie. Deze woning is gelijktijdig met de school gebouwd rond 1840. In het midden staat de muziektent en deze is in 1926 geschonken door de heer Charles E. H. Boissevain. Hij bewoonde met zijn gezin het landgoed ’t Witzand. Hij was een groot muziekliefhebber en vond dat elk dorp over een muziektent moest beschikken. Over vier jaar bestaat onze muziektent een eeuw. Het zal toch eeuwig zonde zijn, als we dat heugelijke feit ‘muziekloos’ zouden laten passeren. Wat opvalt is het hekje eromheen en de mooi bloeiende bloemen in de daarvoor bestemde bloembakken. De ketting voor de ingang werd in die tijd gerespecteerd.

’t Oude Raedthuys
Rechts staat het toenmalige raadhuis, dat het vanaf 1918 was. Mooi ook om te zien, zijn de publicatieborden aan de zijkant. Anno 2022 kunt u deze publicaties thuis lezen in het gemeentedeel van hei & wei, of op de website van de gemeente Blaricum. Voordat het pand gemeentehuis werd, was het Hotel Verver en had het ook de functie van station van de Gooische Stoomtram. Het station verhuisde door de komst van het gemeentehuis naar de Huizerweg, daar werd de Wachtkamer van de Gooische Stoomtram gevestigd. Op deze plek zit nu Blushing. Na de Tweede Wereld Oorlog was er in het
oude gemeentehuis een horecagelegenheid gevestigd van Willem van Jacob Vos onder de naam Hotel café restaurant ‘t Oude Raedthuys. Nu is er een Gall & Gall vestiging. Tussendoor ziet u net nog een gedeelte van de Openbare Lagere school, waarvan de ingang natuurlijk aan de Schoolstraat lag. In 1951verhuide de Openbare Lagere School naar de in 2002 gesloopte OLS aan de Eemnesserweg.

Kletsterras
De brink voor de muziektent straalt rust uit, een mevrouw zit heerlijk op haar gemak op een bank. Er leven nu weer plannen om de ruimte rond de muziektent anders te gaan inrichten, met als doel dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, een gesprekje kunnen beginnen op een van de gezellige bankjes op het kletsterras, zodat we in deze jachtige tijd even kunnen genieten op deze mooie en unieke plek in het dorp.