door Gaby van Gestel
Ze wonen allebei sinds een jaar of vier in de Bijvanck: Nanna in Huizen, Mila in Blaricum. Vanavond eten we bij Mila en vertellen ze hun verhaal. Beiden komen, samen met hun gezinnen, uit Amsterdam, waar ze buren waren. Ze zijn voor het onderwijs naar het Gooi verhuisd.

Een van de kinderen van Mila ging in Bussum naar school, waar op het schoolplein door ouders tassen met kleding werden uitgewisseld. Er bleek een appgroepje te zijn. Mila kende het systeem van de kledingketting en heeft de groep op weg geholpen om de route te optimaliseren en ‘dat werkte als een tierelier’. Mila en Nanna kenden het initiatief Clothingloop uit Amsterdam en zochten hier iets dergelijks. Het bleek er nog niet te zijn, zodat ze uiteindelijk zelf een nieuwe ketting zijn gestart. Allereerst moesten ze voldoende aanmeldingen genereren om te kunnen beginnen en afgelopen september was het zover.

Hoe het werkt
De kledingketting werkt met de bekende grote blauwe IKEA-tassen. Als je deelneemt, krijg je zo’n (genummerde) tas thuisbezorgd, gevuld met kleding van andere deelnemers uit de ketting. Je kunt gratis ‘winkelen’ en haalt er de kledingstukken uit die je leuk vindt, waarna je eventueel eigen kleding die je zelf niet meer draagt aan de tas toevoegt, zodat deze steeds lekker gevuld blijft. Binnen een dag of drie lever je de tas af aan degene na jou in de ketting. Afhankelijk van de grootte van de groep kunnen er extra tassen toegevoegd worden zodat je elke drie/vier weken een volgende tas krijgt. Volgens dit principe kan een kledingketting oneindig groeien. Liefst geef je de tas door op loopafstand van waar je woont. Wat dat laatste betreft, mensen uit Blaricum-Dorp kunnen zich graag aanmelden. Maar ook liefhebbers in de Bijvanck, Blaricummermeent en Huizen zijn welkom bij dit duurzame initiatief. Op Clothingloop.org staat het landelijke initiatief uitgebreid uitgelegd en kun je een eigen account voor deelname aanmaken. Via clothingloop.huizen.blaricum@outlook.com kun je je vervolgens aanmelden en in de app is de route duidelijk en overzichtelijk geregeld en kun je bijvoorbeeld ook de pauzeknop gebruiken als je tijdelijk even niet wilt deelnemen. Naast de volwassenenketting (M/V) is er sinds kort ook een aparte kinderketting actief.

Duurzame recepten
Dat Mila een grote voorliefde voor duurzaam leven heeft, is duidelijk. Terwijl de biologische winterse preisoep staat te pruttelen, maakt ze in een andere pan wasmiddel van klimopblaadjes. En bij het gescheiden afval staat een extra emmer voor ‘voer’ voor de kippen. Ik geniet van deze bijzondere ontmoeting, de heerlijke soep en het leuke gesprek waar we over en weer duurzame tips uitwisselen. En de kleding die Nanna en Mila dragen, komt natuurlijk uit de Clothingloop. Als ik niet al lid was, zou ik me direct aanmelden…
Zowel het recept van de heerlijke winterse preisoep als het duurzame wasmiddel staat op onze site en socials.