door Marjolijn Schat
Spanje kent een serieus probleem met straatkatten. Grote groepen zijn continu op zoek naar eten, sterven van honger of door ziektes. Door niet steriliseren of castreren worden er ieder jaar vele nesten kittens geboren. Zo kunnen twee niet ‘geholpen’ katten binnen enkele jaren voor tienduizenden katten zorgen. Ervan uit gaande dat er geen dieren sterven, maar het geeft de immense problematiek goed aan.

Dit gaat dierenarts Arabella Burgers van Mobiele Dierenkliniek Blaricum en het Gooi aan het hart. Ze vertrekt met haar assistentes en een collega dierenarts in november naar Spanje, Hondón de las Nieves in de provincie Alicante, en willen in vier/vijf dagen zo’n 200 katten steriliseren/castreren. Arabella: ‘De meest effectieve en bewezen oplossing om het dierenleed daar te verminderen, is ervoor te zorgen dat een groot deel van de zwerfkattenpopulatie zich niet meer kan voortplanten. Ik ga dit nu voor de derde keer doen.’ En genieten van de mooie omgeving is er zeker niet bij. Het is kei- en keihard werken. Het slaagt ook alleen als de bewoners in de omgeving het probleem inzien en mee willen werken. ‘We werken daar samen met een lokale dierenarts, wier ruimte we mogen gebruiken, en de lokale bevolking helpt elke dag mee om zoveel mogelijk zwerfkatten te vangen en naar ons toe te brengen.’ Na de operatie wordt bij de kat een klein hapje uit het oor genomen ter herkenning en als ze weer helemaal goed wakker zijn, worden ze op dezelfde plek als waar ze gevangen zijn ook weer losgelaten.

Wil je dit doel steunen?
Assistente Esmé: ‘We doen dit allemaal in onze eigen tijd, maar hopen met steun de benodigde materialen te kunnen bekostigen.’ Hiervoor hebben ze leuke acties bedacht. Uiteraard kan er een bedrag gedoneerd worden. Maar je kunt ook een lootje kopen voor € 5,- en dan maak je kans op een fotoshoot, een gratis consult, een voedingsadvies voor je huisdier of een waardebon.
Op 3 mei heeft de kliniek in samen-werking met fotografe Wendy van Kuler een fotoshoot georganiseerd, waar je je huisdier kan laten portretteren en de gehele opbrengst van de afgenomen foto’s zijn ten behoeve van het castratieproject. Er zijn nu nog enkele plekjes vrij! Zie Insta en facebook Mobiele Dierenkliniek Blaricum en het Gooi / 06-28367089.