door Gerda Jellema
‘Wandelingen in het groen, in plaats van meteen een pil of prik. De wetenschappelijke belangstelling voor nature-based therapy neemt toe.’ Dit schreef Wouter van Noort in NRC. In de Aziatische wereld is het buiten bewegen al sinds mensenheugenis een remedie tegen allerlei ziektes en kwalen. Wie kent niet de beelden van tv of uit bladen van groepjes mensen die langzaam dezelfde vloeiende bewegingen maken?

Op de meest koude dag van 2024 staan we op het kleine heitje in de sneeuw onze Qi Gong bewegingen te maken. Adeline Kuiken legt uit: ‘Buiten trainen stelt je bloot aan de frisse lucht, de seizoenen, natuurlijke geluiden en het groen van de omgeving, wat kan helpen om balans te brengen tussen onze innerlijke energie en de energieën van de natuur en het universum.’ Alle bewegingen hebben een functie. Met een dikke winterjas komen de bewegingen wat minder tot hun recht en moeten zo af en toe de tenen door snelle, waarschijnlijk meer ‘westerse bewegingen’, opgewarmd worden.

Qi Gong
Qi Gong heeft zijn oorsprong in de oude Chinese geneeskunde en filosofie en wordt al duizenden jaren beoefend. Qi staat voor energie, Gong staat voor werk, vaardigheid. Qi Gong kan omschreven worden als levensenergie beheren. Qi Gong omvat verschillende oefeningen, ademhalingstechnieken en meditaties met als doel het verbeteren van de gezondheid, het bevorderen van ontspanning en het vergroten van de energiebalans.

Tai Chi
In Blaercom zet Jan Snel, Tai Chi meester, de muziek aan. Voordat we starten, wijst Jan op het belang van een juiste houding. ‘Om Tai Chi maximaal te laten werken en om blessures te voorkomen, is een ontspannen positie belangrijk: losse armen en handen, ontspannen schouders, houd je hoofd recht en je kin iets ingetrokken, de knieën licht gebogen, kortom bewaar een gevoel van evenwicht en stabiliteit tijdens het uitvoeren van de bewegingen.’ Het lijkt alsof iedereen weet wat die moet doen, maar achteraf blijkt dat ze allemaal nauwlettend in de gaten houden wat Jan ‘voordoet’.

Gezondheid en balans
Tai Chi is in het westen bekender dan Qi Gong. Tai Chi (Tai Chi Chuan, de volledige naam van Tai Chi, kan worden vertaald als: opperste ultieme boksen) staat bekend om zijn controle van de ademhaling en langzame, vloeiende bewegingen, waarbij elke beweging naadloos overgaat in de volgende. Ook hier ligt de nadruk op gezondheid, vitaliteit en innerlijke balans, maar Tai Chi heeft zijn wortels in de krijgskunsten en wordt vaak beschouwd als een vorm van Kung Fu, in Nederland bekend geworden dankzij de Amerikaanse televisieserie Kung Fu die van 1972 tot 1975 liep.

Gezondheidswinsten
Of je het nu binnen of buiten doet, van deze vormen van bewegen zijn de voordelen inmiddels onderzocht en erkend en worden ze gewaardeerd, ook in de westerse samenlevingen. Er is een breed scala aan gezondheidswinsten, waaronder verbeterde cardiovasculaire gezondheid, versterkte spieren, stress-vermindering en mentale gezondheid. De groepen waarin geoefend wordt, geven vaak een gemeenschapsgevoel dat kan bijdragen aan een emotie van verbondenheid en welzijn. En de pillen blijven in hun strip.

In Blaricum kunt ook u werken aan een uitgebalanceerd welzijn. Voor info kunt u terecht bij Adeline Kuiken: zenshiatsublaricum.nl. Of bij Jan Snel: tai-chi-tao-qi-hai.nl. Met dank aan chinees docente M. Chen, e-mail: monicaeringaard@gmail.com