door Angélique Boezel-Spoor
Eén ding is zeker: Jaap Eggermont is handig. Letterlijk wel te verstaan. Op 16-jarige leeftijd hield de geboren Hagenaar al drumsticks in zijn handen bij buurtband The Pirates, opgericht met schoolgenoten. Hij werd onder de hoede genomen door de toen eveneens piepjonge Jacques Senf, de inmiddels overleden legendarische theater- en muziekimpresario, die hij toevallig tegenkwam bij het lopen van zijn krantenwijk.
Senf beschikte over een sociëteit aan de Malakkastraat, waar de jongens mochten komen optreden en regelde voor hen een zaaltje waar ze vast konden spelen. Want een echte band hoorde toch een eigen plek te hebben, à la de Cavern Club in Liverpool, honk van de Beatles. Dat werd in hun geval jeugdsoos De Haard in de Daguerrestraat. Als manager verruilde Senf The Pirates voor de Golden Earrings (waar destijds nog een ’s’ aan vast zat), nam Jaap mee en zette hem achter het drumstel van de band. Dat was in de periode 1965-1969, waarin vele singles en langspeelplaten werden afgeleverd. Succes werd in die tijd vooral bepaald door discjockeys die wilden laten zien dat Nederland minstens zoveel talenten telde als Engeland.
Soundpush Studio
Het Blaricumse avontuur van Jaap begint als hij de Soundpush Studio van Frans Mijts aan de Huizerweg overneemt. De studio had toen al een grote naam met platen als o.a. Venus van Shocking Blue, Little Green Bag van George Baker en Dinge Dong van Teach In. Mijts beschikte ook nog over een pand aan de Naarderweg, dat Jaap een paar jaar later eveneens kocht. Om verwarring te voorkomen kreeg het pand Huizerweg de naam Soundpush 1 & 2 en werd vestiging Naarderweg Soundpush 3 genoemd. Producer Jaap wist zelf eveneens de internationale hitlijsten torenhoog te beklimmen met bijvoorbeeld de gigantische hit The Stars of 45 en verkocht Soundpush 1 & 2 later aan de gebroeders Bolland & Bolland, die op hun beurt ook weer de wereld op haar muzikale grondvesten deed schudden. Zij vernoemden de studio naar zichzelf en Jaap behield het Soundpush etiket.
Van studio naar woning
Met diezelfde knuisten waarmee Jaap destijds de drums bespeelde, startte hij acht jaar geleden met de verbouwing van zijn studio om daar zijn huidige woning van te maken. Maar liefst vier jaar heeft de operatie geduurd en naar eigen zeggen heeft hij genoten van de werkzaamheden, die met veel succes zijn afgerond want zelfs willekeurige voorbijgangers complimenteren hem met zijn schitterende pand. Ook zijn zoons zijn blij met en profiteren van papa’s klus-expertise.
Kippenvel
Gevraagd naar waar hij terugkijkend op zijn loopbaan nog steeds kippenvel van krijgt, antwoordt hij dat hij het maken van het nummer Windsurfin- een studioproject met de leden van de groep Catapult – nog steeds grandioos vindt en ook koestert hij fantastische herinneringen aan twee opnamedagen op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen voor een videoclip van de Star Sisters, die nog steeds te zien is op Youtube Stars on 45 Andrew Sisters. Zo komt ook zijn samenwerking met Starsister Patricia Paay ter sprake, bij wier hits als Tomorrow tomorrow en Who’s that lady with my man, hij aan de wieg stond. Maar hoe breed zijn repertoire is blijkt wel uit het feit dat hij destijds zelfs Danny de Munck heeft begeleid bij zijn Ciske de Rat avontuur. De kleine jongen haakte huilend af bij een producer en vond in de kindvriendelijke Jaap een passende vervanger.
Het moge duidelijk zijn, dat deze ‘ouwere jongere’ zowel qua muziek als op bouwkundig gebied zijn sporen ruimschoots heeft verdiend.
Recente reacties