door Loes Post-Janmaat
En ohh…wat vinden we dat jammer. Anneke Martens kwam in 2015 bij hei & wei. Aanleiding was een avontuurlijke reis die Anneke en haar Jan in 2014 maakten. Zij stapten op een druilerige dag in juni in hun Toyota Landcruiser, zette de neus richting het oosten en kwamen 17.000 km en 13 landen verder aan in Beijing. Anneke maakte van dit avontuur een reisverslag en Adrie van Zon, die toen redacteur was, zag daar wel een goed verhaal in.

Een mooi artikel in hei & wei volgde (2014, nr. 476; ‘Ik kan het iedereen van harte afraden’). Bovendien dacht Adrie dat Anneke wel een goede aanwinst zou zijn voor het blad. Anneke aarzelde. Als advocate wist zij natuurlijk wel wat schrijven was maar of dit iets voor haar was… Toen belde Marjolijn Schat.

Eindredactie hei & wei
Marjolijn verzorgde destijds de eindredactie met Bela Bouma. Zij zagen dat de kwaliteiten van Anneke wel eens heel goed konden passen bij deze functie. De rest is geschiedenis; na eerst een beetje meelopen, redigeren en corrigeren maakte Anneke zich al snel de vele facetten van het eindredacteurschap eigen. Na verloop van tijd nam zij ook de communicatie voor haar rekening. Haar telefoonnummer verscheen in hei & wei, ze verzorgde het e-mailverkeer, verzamelde de persberichten en de aangeleverde copy. Na een wisseling in het team van eindredacteurs en de daarbij horende andere werkwijze werd er weer een beroep gedaan op haar flexibiliteit maar ook hiervoor werden de persen niet gestopt en bleef zij zich met veel passie en toewijding inzetten voor hei & wei. Haar scherpe en kritische blik, waarbij een inhoudelijke discussie niet uit de weg wordt gegaan, geven blijk van haar betrokkenheid. Een vast agendapunt tijdens de redactievergadering ‘Anneke leest voor uit eigen werk’, waarbij alle binnengekomen mails uitvoerig worden behandeld, is ongeëvenaard.

Een geliefd collega
Ondertussen zet Anneke zich ook al jaren in als vriend en vrijwilliger bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam, waarbij haar werkzaamheden in de loop der tijd zijn uitgebreid van baliemedewerkster en fondsenwerver, naar het verzorgen van rondleidingen achter de schermen en hulp bij de digitalisering van het fotoarchief. Jan verzucht wel eens: ‘Waar ben je toch allemaal mee bezig, het lijkt wel of je een fulltimebaan hebt.’ Want, hoewel ze de pensioengerechtigde leeftijd al enige jaren gepasseerd is en ze inmiddels een enorm trotse oma van de 1,5 jaar oude Julius is, lijkt zij niet van ophouden. Tot nu.
Wij gaan Anneke als eindredacteur ontzettend missen. Bij de vraag op de redactie hoe Anneke te omschrijven komen de woorden als oprecht, betrokken, loyaal, punctueel, attent, warm en bescheiden naar voren. Eigenschappen die haar tot een zeer geliefd collega maken. Anneke, heel erg bedankt voor de bergen werk die je hebt verzet. Gelukkig blijf je wel betrokken bij hei & wei, schrijf je af en toe een stukje en drinken we na afloop van de vergadering een biertje. Want elkaar helemaal loslaten, dat doen we voorlopig niet!