door Marjolijn Schat

Na 3 jaar en maar liefst 39 edities van hei & wei, wil onze eindredacteur Aafje Boerma-Uithoof graag het stokje overdragen aan een nieuwe eindredacteur, naast Anneke Martens die vanaf 2015 mede-eindredacteur is. 

De eerste hei & wei van de hand van Aafje was de kersteditie van 2019 en haar laatste was de prachtige kersteditie die vorige maand op uw deurmat lag. En in de tussenliggende jaren nog eens 37 exemplaren van ons dorpsblad.

Het eindredacteurschap vraagt de nodige aandacht én tijd

Het eindredacteurschap heeft Aafje met veel plezier gedaan! Was het altijd makkelijk? Nee. ‘Het vraagt beslist de nodige aandacht én tijd.’ Het is altijd alert blijven op keuze, inhoud, vorm en lengte van de ingebrachte artikelen en persberichten en aansluiten bij jaarlijks terugkerende activiteiten en evenementen in ons dorp. Iedere maand heeft Aafje, samen met Anneke, alle stukken geredigeerd en gecorrigeerd. Een foutje aanpassen, een zin beter laten lopen, een titel veranderen, onderschriften bij afbeeldingen schrijven, maar zeker niet de schrijfstijl veranderen. ‘Want dat maakt het blad zo uniek. Allemaal verschillende redacteuren met ieder hun eigen stijl.’ Hei & wei kent elke maand een harde deadline waarop de kopij bij de drukker moet zijn. Opgemaakt en wel! ‘Elke editie is een creatieve puzzel. Wat komt op welke pagina,  afbeeldingen zoeken, wat past qua artikelen bij elkaar of qua kleur van de foto’s, noem maar op. Ook de strikte deadline is iets waar je privé rekening mee moet houden, zoals werken aan hei & wei in weekenden én ook vanaf vakantieadressen.’

Redactieteam

Met natuurlijk het redactieteam dat aangestuurd moet worden. Een team, dat hart voor ons dorp heeft, en daardoor bevlogen en enthousiast is voor hei & wei. Op haar eigen prettige wijze stuurde zij het team aan. Aafje: ‘We hebben het wel even pittig gehad tijdens corona.  Vergaderen via Teams met een redactieteam dat ik slechts tweemaal live gezien had. Geen evenementen waarover te schrijven viel, samen zoeken naar onderwerpen. Er werd heel veel van de redactie gevraagd, maar we hebben het gered. Geen editie is overgeslagen en we hebben zelfs een nieuwe site gelanceerd! Nu ligt dat gelukkig achter ons en zoeken we elkaar graag weer op.’ Informele contacten zijn belangrijk. Zo borrelen we een uurtje na de maandelijkse vergadering en eten we af en toe samen. Ook plannen we uitjes, zoals een pubquiz of rondwandeling door het dorp met onze eigen Frans.

Aafje sluit af met de volgende woorden: ‘Drie jaar geleden ben ik dit avontuur aangegaan omdat ik ons mooie dorp beter wilde leren kennen. En dat is gelukt! Je raakt nog meer betrokken bij al het wel en wee. Ook is mijn netwerk vergroot met leuke interessante mede-dorpsbewoners. Ik heb het met veel liefde gedaan. Ik wens het redactieteam veel schrijfplezier toe en ik zal hei & wei op de voet blijven volgen.’

Aafje, bedankt!