door Frans Ruijter
De beeldbank van de Historische Kring Blaricum herbergt een schat aan informatie over de geschiedenis van ons dorp. Het is elke keer weer genieten als je een foto tegenkomt waar een verhaal aan vastzit, zoals deze foto uit 1917.

Mevrouw Roegiest loopt hier met haar dochter op de Torenlaan. De rail van de Gooische Stoomtram is goed zichtbaar in het straatwerk. Op de achtergrond zien we Torenlaan 7. Hier heeft ooit, heel kort, een bierbrouwerij gezeten en het pand heet in de volksmond nog altijd ‘de brouwerij’. Mies Bouwman woonde er met haar man Leen Timp in de tijd dat ze in 1962 het eerste grote geldinzamelingsprogramma op televisie presenteerde: Open het dorp. Het programma duurde 23 uur. Er werd fl. 21.192.000, – ingezameld voor een woongemeenschapswijk en zorg-instelling voor gehandicapten in Arnhem. Zij werd hierna groots onthaald in Blaricum. Later verhuisde het gezin Timp naar de Prins Hendriklaan, en nog later vertrokken zij naar Elst.

De familie Roegiest
De familie Roegiest is voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gevlucht uit België en kwamen in Blaricum terecht. Zij vonden onderdak in Huize Gemelli aan de Torenlaan (nu Torenhof). Roegiest begon een garagebedrijf in een boerderij aan de Meentweg/hoek Huizerweg (nu Studio Erik Gutter). Later liet hij een nieuwe garage bouwen aan de Huizerweg, waar hij Citroën-dealer werd. De garage werd overgenomen door Van Voorden als Opel-dealer. Al vele jaren zit nu de blauwe supermarkt in dat pand. Zoon Willy Roegiest heeft verschillende malen deelgenomen aan de Rally van Monte Carlo. De familie heeft nog jaren aan de Huizerweg nr. 52 gewoond.