door Nelliëtte van Wijck
Jihane Koullali (24) woont sinds januari 2022 samen met haar man in de Blaricummermeent. Ze is opgegroeid in Utrecht met de Marokaanse cultuur. En daar hoort de kaftan bij.

Jihane: ‘In onze cultuur worden feesten uitbundig gevierd, het zijn belangrijke bijeenkomsten met familie en goede vrienden, waarbij saamhorigheid centraal staat. Wij bereiden ons er ook goed op voor, of we nu het feest geven of ernaartoe gaan. Naast de aankleding en het eten is ook het uiterlijk en dus ook de kleding heel belangrijk. Het mag zo kleurrijk en “over de top” als je wil.’

De kaftan
Op feesten dragen de vrouwen vaak kaftans. Mooie, lange, vaak ruime gewaden, recht of licht uitlopend en met lange of halflange mouwen. Kaftans zijn een culturele uiting. De kaftan werd in de 6e eeuw door de migratie van Arabieren naar Noord-Afrika verspreid naar landen zoals Algerije, Tunesië en Marokko. Door Noord-Afrikaanse stammen werd het kledingstuk overgenomen en ging zo deel uitmaken van de klederdracht. Jihane vertelt over de verschillende types: ‘Je hebt de eendelige jurk, de kaftan zoals hierboven beschreven. Deze wordt vaak op feesten gedragen. Dan is er de tweedelige jurk, een taqchita, deze bestaat uit een onderjurk van meestal een fijne stof, de tahtia, met daaroverheen een overjurk, rijkelijk versierd met kralen, borduurwerk en pailletten. Deze kaftan wordt vaak gedragen tijdens een bruiloft. Tenslotte heb je de driedelige jurk, de lebsa, het bruidsgewaad. Een zwaar gewaad dat uit drie delen bestaat.’ De kaftan is in de loop van de eeuwen veranderd. De eerst bekende kaftans bestonden uit hele mooie stoffen en kleuren, bewerkt met borduursels om ze zo mooi en kleurrijk mogelijk te maken. In de kaftans van nu, nog steeds in mooie stoffen en kleuren, zie je vooral veel steentjes, parels, zilver en goud. Jaarlijks zijn er in verschillende Arabische landen grote kaftanmodeshows waar bekende modeontwerpers hun nieuwste kaftans tonen.

Prinses Lalla Salma van Marokko
Jihane: ‘Voor feesten ontwierpen mijn zusjes, mijn moeder en ik zelf onze kaftans en lieten ze vervolgens maken in Marokko. En voor mijn eigen bruiloft was ik op zoek naar een jurk om te huren, royal en “bridal”. De zoektocht was moeilijk. En zo is bij mij het idee ontstaan om ook voor andere vrouwen kaftans te ontwerpen en deze te verhuren.’ Per jaar ontwerpt Jihane zo’n vijftien prachtige kaftans. Haar grote inspiratiebron is Prinses Lalla Salma, de vrouw van de koning van Marokko. Naar haar is ook haar bedrijf genoemd: Royal Qaftan.

Insta royal.qaftan / royalqaftan@outlook.com