door Frans Ruijter
In het voorjaar van 1958 kwam Alie Rokebrand, in Blaricum beter bekend als Alie van Rooie Gijp, bij ons thuis aan de Middenweg aan de deur. Alie woonde aan de Binnendoor 4. Zij heeft jaren gewerkt bij de kunstschilder W.G.F. Jansen (1871-1949) die in het begin van de 20e eeuw woonde en werkte in de voormalige Brouwerij aan de Torenlaan, recht tegenover waar nu Moeke Spijkstra is.

In deze voormalige Brouwerij waren destijds meerdere kunstschilders actief, onder andere Derk Meeles (1872-1958). Alie kwam vertellen dat ze een schilderij van de moeder van mijn vader, Grietje Ruijter-Raven (1876-1945), dus mijn oma, had zien hangen in een kunsthandel in de Stationsstraat in Hilversum.

Sparen
Mijn vader wist dat zijn moeder als jonge vrouw ooit geschilderd was door Derk Meeles, maar had het schilderij nooit kunnen ontdekken. Nadat Alie het mooie nieuws verteld had, ging mijn vader op de fiets naar Hilversum en daar zag hij inderdaad zijn moeder geportretteerd hangen. Mijn vader was danig onder de indruk en wilde het schilderij graag kopen en vroeg aan de eigenaar van deze kunsthandel wat het moest kosten. Omdat het om mijn vaders moeder ging wilde de man wel wat aan de prijs doen en hij vroeg Fl.100,-. Het was 1958, wij waren thuis met acht kinderen in de leeftijd tussen drie en zeventien jaar, dus het was geen vetpot, net als bij de meeste gezinnen in onze sociale omgeving. Dus mijn vader gaf aan dat hij eerst moest sparen. De verkoper vond dat geen probleem, dus de koop was gesloten… zonder dat er iets op papier stond.

Afspraak is afspraak
Op 16 december 1958 overleed Derk Meeles. Mijn vader belt de kunsthandelaar op met de vraag: ‘Nu kun je natuurlijk het dubbele vragen voor dit schilderij?’ De beste man antwoordde: ‘Nee, wij hebben een afspraak, dus een man een man een woord een woord. Maar als je van de koop afziet, dan kan ik er inderdaad meer voor vragen.’ Maar mijn vader vertelde dat hij het benodigde geld bij elkaar had en dat hij het schilderij nog voor het einde van het jaar op wilde halen. Aldus geschiedde en het schilderij van 78 bij 68 cm werd op de fiets opgehaald… Het is nog steeds in het bezit van onze familie.

Derk Meeles
Derk Meeles werd op 11 februari 1872 te Deventer geboren. Hij was gehuwd met Lucie-Loes van Groningen. Omstreeks 1897 trok hij naar Blaricum en betrok daar een atelier in de oude Brouwerij aan de Torenlaan waar in die tijd ook Co Breman, Henri Elias en Douwe Komter werkten. Hij is enige jaren uit het Gooi weggeweest en was in die tijd tekenleraar in Amsterdam, maar hij keerde daarna terug. Derk Meeles stond sinds 1902 officieel genoteerd als bewoner van de Vlasschuur in Laren. Hij overleed te Hilversum op 16 december 1958.

Bronvermelding:
de Valk Lexicon beeldende kunstenaars uit Laren en Blaricum