door Gerda Jellema
‘Hoppa, go, go, go, goed zo!’ Ik probeer mijn aangezwengelde energie over te brengen op Varian, een groot mooi paard, en zowaar begint hij mee te doen. Dit onder begeleiding van, even voorstellen… Emily Smit, Transformatiecoach.

Emily studeerde in Amsterdam, was werkzaam op het gebied van communicatie bij verschillende multinationals en heeft zich daarna omgeschoold in het coachen van kinderen, jongeren en gezinnen. Met haar partner kreeg ze drie zoons. Zij verhuisden tien jaar geleden naar Blaricum.

Op het juiste spoor
Emily: ‘Toen ik door ziekte thuis kwam te zitten en tijd nam om over mijn leven na te denken, realiseerde ik me dat ik in een soort ratrace zat, een leuk en uitdagend leven, maar was dit echt wat ik wilde? Ik wil graag iets bijdragen aan deze maatschappij en was dat wel voldoende aan bod gekomen? Vroeger was ik een paardenmeisje. Ik pakte tijdens mijn herstel het paardrijden weer op en kwam in contact met LIGHTHORSE. Door het effect van de coachsessies die ik daar kreeg, voelde ik dat ik op het juiste spoor zat: Dit gunde ik anderen óók. Bij LIGHTHORSE volgde ik een interne opleiding en werd Transformatiecoach, zowel voor particuliere als zakelijke klanten.’

LIGHTHORSE
Voordat Emily mij een korte sessie laat meemaken, geeft Sandra Geisler, oprichtster en directeur van LIGHTHORSE, wat achtergrondinformatie. ‘Het is een feit dat onze wereld verandert: Hoe ga je daar als organisatie mee om? Welk leiderschap heb je nodig om wendbaar en slagvaardig te zijn? We bieden hiervoor trainingsprogramma’s, tools en een unieke transformatiemethodologie die helpen om echte doorbraken en gewenste resultaten te bereiken. Zakelijk werken we op het gebied van leiderschap, teams, organisatieverandering en business mastery voor ondernemers. Particulier werken we op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, vitaliteit & gezondheid, relaties, gezinnen, jongeren met labels en trauma’s, en bieden we naast coaching intensieve ontwikkelprogramma’s aan.’

Paarden en mensen
Natuurlijk komt bij Emily haar gezin op de eerste plaats, maar nu haar kinderen groter zijn is ze blij dat ze het werk heeft gevonden en kan doen waarin ze gelooft. Emily roeit, zeilt en schildert graag, maar zegt ze: ‘Mijn passie is wel het werken met paarden en mensen. Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, ze reageren op wat je denkt, voelt en uitdrukt via je lichaamstaal. Als coach observeer ik het gedrag van de persoon in relatie tot het paard, en aan de hand van vragen van de methodiek en opdrachten komen we snel bij de oorsprong van het patroon en help ik nieuw effectief gedrag te ontwikkelen en gewenste omstandigheden vorm te geven. Een proces dat ik graag met klanten aanga.’

Varian
De paarden die gebruikt worden voor de sessies hebben allemaal een eigen verhaal en een eigen karakter. Zonder de paarden te zien kies ik op papier Varian. Vooraf aan de sessie nemen Emily en ik door welke uitdaging ik wil tackelen. Buiten is het warm. Emily laat mij het een en ander doen. En het paard Varian? ‘Weet wat je wilt, wees standvastig en stel je grenzen.’ There we go!
Info: https://www.lighthorse.nl/

Emily met Empire Royal, een van de twaalf paarden