door Gaby van Gestel
Deze maand ben ik uitgenodigd door Esthelle Brouwer (51). Elke week kookt zij voor zo’n zestien-zeventien ouderen en alleenstaanden die gezamenlijk eten in buurthuis De Malbak in de Bijvanck.

Nadat Esthelle een aantal jaren geleden met een burn-out thuis kwam te zitten, besloot ze het roer om te gooien en alleen nog dingen te doen waar ze blij van wordt. Sindsdien doet ze vrijwilligerswerk, hoofdzakelijk met ouderen. Toen de energiecrisis begon, is bij De Malbak het idee ontstaan van een Warme Huiskamer voor ouderen. Esthelle ontfermde zich hierover en is wekelijks een avond gaan koken. Door de hoge inflatie betalen de ouderen nu 5 euro per maaltijd. Dat is inclusief koffie, thee én een toetje. Aan de bar kan ook een biertje of een glas wijn besteld worden.

Iedereen geniet zichtbaar
Als ik rond half 5 binnenloop, zitten de eerste gasten al aan tafel. Kaarsjes branden, er is gedekt en in de keuken heerst een gemoedelijke sfeer. Esthelle straalt en stelt me voor aan Johan en Marga. Zij zijn een van de twee echtparen die vanavond ook mee eten. Johan staat het warm afgebakken stokbrood te snijden en Marga vertelt dat zij vandaag voor het dessert heeft gezorgd, drie chocoladencakes heeft ze gebakken. ‘Straks komen daar nog kersen en slagroom bij’, glundert ze. Esthelle loopt ondertussen heen en weer tussen keuken, bar en eettafels, ontvangt de gasten, rekent af, voorziet iedereen van een drankje en heeft ook nog tijd voor een gezellig praatje. ‘Inmiddels heb ik twee groepen die komen eten, dus de meeste gasten komen om de week.’ Het blijkt een succes te zijn en ik snap al gauw waarom. Terwijl Johan de soepkommen vult met de heerlijk geurende tomatensoep, help ik Esthelle met uitserveren. Op tafel staat het versgebakken stokbrood, met huisgemaakte kruidenboter. Iedereen geniet zichtbaar.

Esthelle kookt het lekkerst
Mijn tafelheer is Gerard, een gepensioneerd heftruckchauffeur uit Huizen, en we hebben een geanimeerd gesprek. De groep bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen, sommigen kennen elkaar van het koor waarin ze zingen, en de een brengt de ander mee naar De Malbak. Gerard vertelt dat hij elke dag wel bij een of twee buurthuizen in het Gooi komt. Niet alleen in Blaricum, maar ook in Huizen en Bussum. ‘Esthelle kookt het lekkerst!’ Een tweede kom soep slaat dan ook niemand af. Hij laat foto’s van z’n kleinkinderen en de volière in z’n achtertuin zien en met z’n overbuurvrouw bespreekt hij de beste plekjes in hun wijk om te vissen. Na het dessert is er koffie en een popsicle, gemaakt door kinderen die na schooltijd bij De Malbak zijn geweest. Hoe lief is dat! En dan, als de eerste gast aanstalten maakt om naar huis te gaan, gaat iedereen gelijk weg. De postzegelclub schuifelt het buurthuis binnen terwijl Esthelle de vaatwasser in- en uitruimt en tien minuten later zie je niks meer van deze bijzondere eetclub.
Dat Esthelle alleen nog maar dingen doet die ze leuk vindt, is een groot geluk: wat een bijzondere lieve en stralende vrouw is zij. En ik ben het eens met Gerard: ze kan geweldig koken!

Interesse voor ‘Hey… eet je mee’? Esthelle, 06-54327259