Voor 8 kommen soep

Benodigdheden:
2 uien
2 knoflooktenen
1500 gram tomaten
2 paprika ’s (kleur naar keuze)
1 grote winterpeen
bos bleekselderij (goed wassen erg zanderig)
2 preitjes
(schenkel mag voor de bouillon)
2 kleine blikjes tomatenpuree
4 eetlepels olijfolie
1500 ml water
3 runderbouillontabletten/of groentebouillon
500 gram rundergehakt
1 ei
peper en zout
optioneel:200 gram vermicelli
4 eetlepels fijngesneden verse peterselie
bouquet garni: laurierblad, peterselie, selderij, evt bij elkaar binden met kokstouw (haal je alles er in 1 keer uit aan het einde)

Aan de slag!

Tip: uien, wortel, knoflook, paprika, bleekselderij mag lekker grof, wordt toch gepureerd

Stap 1:
Ontvel de tomaten door deze kruislings in te snijden en minimaal 40 seconden in kokend water te leggen. Snijd de ontvelde tomaten in parten.

Stap 2:
Snij de ui in grove stukken, wortel en paprika’s en bleekselderij ook en knoflook platdrukken
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de tomatenpuree (ontzuren). Voeg de ui toe en daarna de knoflook en bak deze 4 minuten mee, voeg vervolgens wortel en paprika’s en bleekselderij toe, even lekker aanbakken.
Voeg daarna het water en de bouillontabletten toe en roer goed door. Laat de ingrediënten nu uurtje op laag vuur pruttelen evt met de Schenkel die je niet moet vergeten eruit te halen! Leg er het bouquet garni bij en deksel erop.
Na dat uurtje pureer met een staafmixer tot een gladde soep, en proef, voeg zout, peper en evt extra bouillonblokje toe, evt wat room kan ook.

Stap 3:
Meng het gehakt in de kom met het eitje en peper en zout. Draai hiervan kleine gehaktballetjes en doe ze even in de koekenpan met wat olijfolie en bak ze lekker gaar, voeg vervolgens toe aan de soep.
Als je vermicelli lekker vindt kun je dit nu toevoegen.
Was de prei zorgvuldig en snijdt heel fijn en snipper dit over de soep.

Stap 4:
Laat de soep nog 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 5:
Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en garneer de soep met de verse peterselie. Serveertip: Lekker met soepstengels erbij, naar wij eten het met stokbrood vers afgebakken en zelfgemaakte kruidenboter
– pakje gezouten roomboter
– beetje fleur des sel
– beetje provinciale kruiden
– scheutje worcestersaus
– ongeveer 3 tot 4 teentjes knoflook

Lekker alles door elkaar prakken en even laten staan zodat de knoflook lekker intrekt