door Marjolijn Schat
Marida Overgaauw en Hanneke Meijer, twee enthousiaste Blaricumse vrijwilligers, gaan op donderdagmiddag het culturele leven in Dorpshuis Blaercom nieuw leven inblazen. De dames, beiden gepensioneerd, hebben vanuit hun werkervaring een schat aan kennis en kunde hiervoor in huis en doen dit uit liefde voor ons dorp en haar bewoners.

Op de dondermiddagen wordt in Blaercom al heel veel aangeboden zoals films, voordrachten, muziek en workshops. Marida en Hanneke gaan hiernaast culturele evenementen organiseren, bedoeld voor alle dorpsgenoten die zin hebben in een inspirerende maar bovenal gezellige middag. Voor de volgende maand hebben ze al twee bijzondere lezingen op het programma staan. Ze hopen snel op volle toeren te draaien en zien u graag op de culturele donderdagmiddag in Blaercom!

Samen naar een klassieker, drama of komedie kijken op 19 en 26 oktober en 23 november
Op 19 okt inloop vanaf 15.30 uur, film start om 16.00 uur. En als u wilt aansluitend genieten van een kop soep. Aanmelden voor de soep uiterlijk 16 okt. Kosten: eigen bijdrage.
Op 26 okt en 23 nov start de film om 16.00 uur, gevolgd door een heerlijk 3 gangen diner om 18.00 uur. Kosten 12,50 euro (excl. drank). Aanmelden diner 26 okt uiterlijk 23 okt en voor 23 nov op 20 nov. Aanmelden:activiteiten@blaercom.nl / 035-5314383.

2 november 14.30 uur – Lezing over voor- en achternamen vanaf 1800
De burgerlijke stand is in ons land door de Franse overheersing van Napoleon in 1811 ingevoerd. Wim Zondag neemt ons mee in de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten vanaf die tijd tot nu. Ook hoe wij aan onze namen zijn gekomen komt aan de orde. Hij verhaalt over voornamen, over mooie, leuke en gekke namen die vroeger en nu gegeven worden.

30 november 14.30 uur – Het Sinterklaasfeest door de eeuwen heen
Henk Butink vertelt in een boeiende presentatie in beeld en geluid hoe het feest hier is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld. Hij gaat naar de bron van het feest, naar Myra waar Nicolaas bisschop was. We zien hoe het feest de wereld over is gegaan. Bij ons werd het een echt volksfeest dat van de straat naar de binnenkamer ging. Hij vertelt over hoe Sint eeuwenlang onzichtbaar was en pas in de 18e eeuw ‘een gezicht’ kreeg en midden 19e eeuw een knecht. Hij eindigt met een leuke quiz over de herkomst van sinterklaasliedjes.

Aanmelden voor de lezingen is fijn: actviteiten@blaercom.nl / 035-5314383. Entree 5 euro, incl thee/koffie in de pauze. Inloop vanaf 14.00 uur.