door Greet Volkers
De Via Alpina is de klassieker onder de Zwitserse langeafstandswandelroutes. De 20 dagetappes, 14 Alpenpassen en de veelzijdige flora en fauna laten de harten van de wandelaars sneller kloppen. De 18-jarige kleinzoon van dorpsgenoot Ron Toorenvliet heeft deze tocht afgelegd. En Ron (78) liep drie dagen met hem mee.

De achterbuurman, op een bloedhete dag, met bergschoenen aan en een flink bepakte rugzak, vertrekt vanuit zijn huis… Toch maar eens vragen wat hij gaat doen. Drie dagen Via Alpina met zijn kleinzoon Bastiaan dus. Maar er moest eerst flink getraind worden, drie weken lang en vier keer per week; twee keer een flinke afstand wandelen met bepakking en twee keer dezelfde afstand op hoog tempo fietsen.

‘We zijn een hecht groepje van elf’
Wandeltochten door de bergen zijn Ron niet vreemd. Die maakte hij altijd met zijn zoon Boudewijn, de vader van Bastiaan. Ron en zijn vrouw Barbara reisden voor Rons werk de hele wereld over en hun kinderen zaten om die reden op kostschool. Omdat je dan toch veel momenten van ze mist, heeft Ron altijd heel bewust de verbinding met zijn kinderen gezocht door onder meer samen dingen te ondernemen. Ron: ‘En dat waren bergwandelingen met Boudewijn vanaf dat hij elf jaar was: wandelen, kamperen en praten. Juist het feit dat mijn kinderen op kostschool zaten, maakte dat wij als ouders extra ons best deden om een goed contact te behouden.’ En dat is gelukt want zoals Ron het zegt: ‘We waren close en we zijn nu nog steeds een hecht groepje van elf: Barbara en ik, onze kinderen, hun partners en vijf kleinkinderen. De honden niet meegeteld…’ En dat blijkt ook wel, want naast Ron hebben ook de ouders van Bastiaan en zijn neef Gilles verschillende etappes meegelopen en heeft Barbara voor het bagagevervoer gezorgd toen Ron meeliep.

Een prachtige ervaring
‘Het was een intensieve bergwandeling, stijgen en dalen tussen de 800 en 2800 meter. Prachtige uitzichten. Maar vooral dit samen met mijn kleinzoon doen, was heel bijzonder. Het is een heerlijk kind; sportief, muzikaal en sociaal. En met wensen en dromen, die hij probeert uit te laten komen. En dat geeft mij alle vertrouwen in deze generatie jongeren!’