door Annette Wierper
Het veiligheidsgevoel onder Blaricummers is groot en scoort een comfortabele 7,2 op de veiligheidsmonitor van de gemeente (meting 2017.) Naast wat de overheid daaraan bijdraagt doen de bewoners zelf ook veel aan het bevorderen van de veiligheid in hun eigen buurt. Bijvoorbeeld door de krachten te bundelen in een BPV, een Buurtpreventievereniging.

Inmiddels zijn er van de Koningsbuurt tot Blaricummermeent en van Mauvezandheide tot Bijvanck meer dan twintig BPV ’s en, evenzoveel of zelfs meer, whatsapp-groepen op het gebied van veiligheid actief in Blaricum. Dat maakte nieuwsgierig, dus hei & wei ging even rondvragen bij enkele BPV’s: hoe gaat dat bij jullie in de BPV? Hebben jullie het alleen maar over veiligheid of doen jullie ook wat aan de sociale cohesie? Zoals een nieuwjaarsborrel of een straat-BBQ? Is jullie buurtapp bloedserieus en slechts gefocust op veiligheid of wordt hij ook ‘misbruikt’ voor weggelopen katten of verkeerd bezorgde pakjes? Kortom: kunnen we iets van elkaar leren?

Poezen en pakjes
Het blijkt dat de creativiteit in het bedenken van methoden om de veiligheid in de buurt te optimaliseren groot is. Naast de ‘officiële’ buurtapp waar Veiligheid met een hoofdletter wordt geschreven en camerabeelden van ‘verdachte personen’ razendsnel worden gedeeld, functioneert vaak een tweede app voor luchtiger zaken zoals de poes, de pakjes en de puber die de buren wil interviewen voor een scriptie. Er zijn BPV’s die een serieuze vereniging hebben opgericht, compleet met een nieuwsbrief, statuten, jaarvergadering, inschrijving in de Kamer van Koophandel, jaarlijkse contributie en een gezamenlijk contract bij een beveiliger. Bij andere clubs neemt iedereen een flesje wijn mee en men slaat de kosten van de buurt-BBQ gewoon hoofdelijk om.

Koepeloverleg
Kortom: er zit muziek in de BPV en daar is ook de politie blij mee. Dat wordt in het jaarlijkse koepeloverleg met de wijkagenten, de cybercrime-wijkagent en de burgemeester wel duidelijk. Of dat nu om woninginbraken, verkeersoverlast, diefstal of verwarde personen gaat, de BPV praat en denkt daarin actief mee.
BPV’s die zich willen aansluiten kunnen terecht bij Dolf Welmers, bpvwakker@hotmail.com