Deze stichting is een initiatief van twee Blaricumse schilders, de broers Jacob en Willem Dooyewaard. Naar hun specifieke wens wordt hun erfenis ingezet voor werk- en leefruimte voor kunstenaars. Zodat Blaricum een dorp voor en van kunstenaars blijft.

De Dooyewaard Stichting heeft vijf ateliers. Aan de Schapendrift heeft de stichting een perceel met drie historische atelierwoningen, waar kunstenaars zoals Piet Mondriaan en Ferdinand Hart Nibbrig hebben gewerkt. De ateliers zijn in de twintiger jaren van de vorige eeuw van hun oorspronkelijke plek verplaatst naar de Schapendrift. Ze zijn door de stichting in hun authentieke staat teruggebracht en voorzien van een onderkeldering voor vergroting en meer woon- en werkcomfort. Deze ateliers dragen de namen La Petite Espinette, Mondriaan en Hart Nibbrig. Daarnaast heeft de stichting een atelier op het Fransepad, het Stipendiumatelier, en op de Eemnesserweg het originele, net gerestaureerde, atelier van de schilder, tekenaar en etser Bob ten Hoope.

Voor in de agenda
In de ateliers mogen gedurende een bepaalde periode prijswinnende kunstenaars wonen en werken. Zo zijn nu Marloes Roeper, Marie Reintjes en Sam Werkhoven de ‘Winter residents’ van de drie historische ateliers. Op zaterdag 16 maart zijn deze ateliers aan de Schapendrift 75 van 15.00-19.00 uur geopend. Een mooie gelegenheid om het werk van drie talentvolle kunstenaars te bewonderen (uiteraard zijn ze zelf ook aanwezig) en een kijkje in de ateliers te kunnen nemen. Om 15.00 uur start er een gratis, exclusieve rondleiding, met informatie over het werk en de stichting. Aanmelden: secretaris@dooyewaardstichting.nl