Basgitarist van Earth & Fire en Focus (1946-2022)

door Sybert Blijdenstein

Op 24 maart jl. overleed, onze geliefde dorpsgenoot en topmusicus van lichte muziek, Bert Ruiter (1946 – 2022), voormalig bassist van bekende bands. Ook met diverse tophits zoals Focus en Earth & Fire. Hij was een veelzijdig musicus, producer, componist en arrangeur.  

Vanaf 1975 was hij samen met zijn innig geliefde partner, zangeres Jerney Kaagman, tot aan zijn overlijden vorige maand. Het waren 47 jaren in een goed en creatief leven. Bert groeide op in Hilversum. Vanaf zijn twaalfde jaar (1958) speelde hij gitaar. Daarna basgitaar. Zijn carrière begon in 1966 bij The Caps met o.a. Hans van Hemert, gevolgd door Fullhouse. Hij begeleidde Herman van Veen, speelde bij de Jay-Jays, Focus (1972) en Earth & Fire (1978 – 1983) met leadzangeres Jerney Kaagman. Daarnaast werkte hij ook met Youp van ’t Hek en Henk Westbroek, en was hij producer van Jerney’s soloalbums. 

Gouden hart 

Hier in Blaricum kennen wij Bert, samen met Jerney, als sterk betrokken bij het behoud van ons mooie dorp en het goede bestuur. Bert was een fijnzinnig en goed mens, geduldig, rustig, humoristisch, beminnelijk en met een gouden hart. Zijn mantelzorg voor Jerney was er één van liefhebbende toewijding. Tot hij overleed aan een ongeneeslijke ziekte. Wij zullen Bert erg missen en wensen Jerney heel veel sterkte met het verlies van zo’n onvergetelijke levensgenoot.