door Marloek de Greeff

Op zaterdag 5 maart stond er een groep van dertig mensen bij de Dorpskerk voor een wandeling met een heuse gids. Deze arriveerde en de energie spatte er meteen vanaf. 

In ruim anderhalf uur vertelde Frans Ruijter interessante en grappige dingen over ons mooie dorp. 

Hij begon bij het begin en vertelde hoe het van oorsprong agrarische Blaricum in beeld kwam door de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Hilversum kreeg toen zijn Oosterspoorplein en snel daarna kwam de tramverbinding van Hilversum, via Laren, Blaricum, Huizen, Naarden en Muiden naar Amsterdam. Eerst kwamen er schilders die het landschap en de arme boerenbevolking portretteerden. Later kwamen de zomergasten en vervolgens nieuwe permanente bewoners. Dit werden er zelfs zoveel, dat Blaricum met de wijken Crailo, Bijvanck en Blaricummermeent flink uitbreidde en qua inwoneraantal groter werd dan buurgemeente Laren. 

Levend(ig)e geschiedenis

Frans vertelde over de invloed van diverse burgemeesters en waarom sommige parken en straten naar hen vernoemd zijn. We begonnen bij de kerk en het Burgemeester Klaarenbeekpark en wandelden langzaam verder door het dorp. De groep stond na een klein stukje lopen stil bij een plek waar iets over te vertellen was. En hoe! Prachtige anekdotes, goed en vol humor verteld en mooi in de tijdgeest geplaatst. Frans is geboren en getogen Blaricummer. Bovendien werkte hij bij de gemeente. Als tijdens het werk de ‘dodenklok’ om 12 uur luidde als teken dat er iemand van de parochie was overleden, werd daarover gepraat door de collega’s. Er werden herinneringen aan de overledene opgehaald, over waar diegene woonde en hoe de familie in elkaar stak. Frans sloeg alles op en houdt al die verhalen levend. 

Verhalen van Frans

Van de oudste huizen, de plekken waar schilders of schrijvers gewoond hebben, de geschiedenis van IJssalon De Hoop, uitleg over straatnamen, onze gids praatte met gemak de tijd vol. Leuk om te horen wat zich vroeger allemaal in Het Theater of in het ‘vegetarisch pension’ afspeelde en waarom er bij boerderijen altijd notenbomen en vlieren geplant werden. En wist jij dat er vroeger een grote brand geweest is in Blaricum, wat een T-boerderij is, dat we een armenhuis hadden en een postbode die, tegen betaling, brieven schreef en voorlas voor inwoners die niet konden lezen en schrijven?

Tijdens de wandeling kwamen er allerlei mensen langs die even zwaaiden naar Frans of een grapje maakten. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Fantastisch toch, iemand die zoveel weet van het dorp en dat allemaal wil delen?

Als je ook zin hebt in zo’n wandeling, kun je hiervoor terecht bij de Volksuniversiteit. Maar lid worden van de Historische Kring kan ook. Je draagt dan bij aan de instandhouding van het historisch erfgoed van Blaricum en kunt meedoen aan activiteiten als dorpswandelingen met Frans Ruijter.