door Marjolijn Schat
Rik van Diemen van Meubelmakerij Van Diemen, nu nog gevestigd op de Angerechtsweg 3A, is een echte ambachtelijke meubelmaker. U kunt bij hem terecht voor vakwerk op maat, (antiek)restauratie en interieurbouw. Er wordt gewerkt met allerlei soorten (plaat)materialen en natuurlijk alle houtsoorten.

Ik spreek Rik en zijn vader Gerard in de werkplaats. Ambachtelijk gereedschap aan de muur en de onmiskenbare geur van hout. Rik laat een opdracht zien waar hij mee bezig is, een kast van massief eikenhout. Prachtig. Het werken met hout blijft voor de Bussumse meubelmaker ook het mooiste dat er is.

15-jarig bestaan
Na een studie bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam liep Rik stage bij meubelmakerij Armarium in ons dorp. De eigenaar gaf aan te willen stoppen en dat was een mooie kans voor Rik om het bedrijf over te nemen. Deze maand op de kop af vijftien jaar geleden. Hij nam ook de advertentieplek in hei & wei over en is al die tijd een trouwe adverteerder van ons dorpsblad en geeft aan zelfs nooit ergens anders geadverteerd te hebben. Rik heeft een trouwe klantenkring in ons dorp en ook buiten Blaricum weten ze hem te vinden.

Verhuizen
Zijn vader Gerard heeft Rik vanaf het begin geholpen. Hij doet de administratie en neemt al het tekenwerk voor de opdrachten voor zijn rekening. Het bedrijf is ook een erkend leerbedrijf; Rik begeleidt een scholier of student tijdens hun stage en draagt zo een steentje bij aan de toekomst van het vakmanschap in deze branche. Rik: ‘Het vak moet je immers voor een groot deel in de praktijk leren.’ In het pand aan de Angerechtsweg hebben dus twee meubelmakerijen gezeten en daarvoor zat er een smederij. Aan deze historie van ambachten komt nu een eind. Het pand wordt verkocht en krijgt een woonbestemming. Rik heeft inmiddels een nieuwe plek gevonden op het industrieterrein in Naarden. ‘Er zitten veel kleine en creatieve bedrijfjes hier, men helpt elkaar, werk wordt doorgeschoven. Een heel andere werkomgeving, maar ook weer leuk.’ Al zal hij de contacten in het dorp missen: de buren, de praatjes op straat met dorpsgenoten, en passant even een schroefje van een rollator vastdraaien. En door de verhuizing ook geen glaasje wijn meer in zijn werkplaats bij de jaarlijkse wijnproeverij van Stichting Promotie Blaricum.

Een prachtberoep
Rik hoopt nog lang het vak van meubelmaker uit te kunnen oefenen: ‘De diversiteit van de opdrachten maakt het boeiend. Ik ben altijd bezig om iets te creëren. En het is allemaal maatwerk. Elke opdracht is uniek en uitdagend. Je gaat mee met de trends, ik maak nu bijvoorbeeld veel vakkenkasten. Het is mooi om een opdracht van a tot z uit te voeren; het ontwerp, de bouw en de plaatsing. Met als resultaat tevreden en dankbare klanten. Ik heb een prachtberoep.’