door Frans Ruijter
Sterre Lanphen (12 april 2001) is een dochter van Peter Lanphen en Lida Lanphen-de Gooijer en woont met haar ouders en twee broers Dave en Tom aan de Meentweg 41. Sterre is van vele markten thuis.

Zo is zij een groot paardenliefhebster. Tijdens de Blaricumse kermisweek doet zij niet onverdienstelijk mee met ringsteken op het ongezadelde paard. En ook aan de volksspelen op de woensdagmiddag van diezelfde kermis neemt zij deel aan de handicaprace met haar naamgenoot Mike Lanphen.

En Sterre is Nederlands kampioen combinerace. Combines zijn landbouwmachines die het koren maaien en gelijk dorsen. En er worden dus wedstrijden mee gereden. Hoe raakte Sterre in dat wereldje verzeild?

Sterre Nederlands kampioen
Haar vader Peter sponsorde al jarenlang een team uit Harskamp. In 2018 kwamen vier jongens bij Peter met de vraag of hij met hen een combine wilde kopen. De koop ging niet door, maar Peter zei: ‘We gaan er zelf een bouwen.’ Een Volvo vrachtauto uit 2001 werd ontmanteld en het chassis omgebouwd. Een van de moeilijkste dingen om te realiseren was om de achterwielen te laten sturen, maar ook dat klusje werd geklaard en Sterre werd de driver. Zij ging meedoen aan wedstrijden in de Achterhoek, België en Luxemburg. De ondergrond waarop gereden wordt, bestaat hoofdzakelijk uit klei, zand en grasbanen. Deze banen zijn tussen de 300 en 350 meter lang. Het is geen breedtesport, in Nederland doen er twintig teams mee in de Standaard klasse en in de Vrije klasse.
In de Speciale klasse zijn het zes tot acht teams. Er worden voor het Nederlands kampioenschap zes wedstrijden verreden door het hele land. Wie de meeste punten bij elkaar rijdt, wordt dan tot Nederlands kampioen gekroond, dat was in 2022 dus Sterre.

Waar een combinerace toe kan leiden
Om het combine-team aan de start te krijgen is een technisch team nodig. Haar broer Dave is de chauffeur van de vrachtauto waarmee de combine vervoerd wordt. Daarnaast gaat er een container mee met allerlei benodigd gereedschap en brandstof natuurlijk. Vanwege het brandgevaar heeft de combine maar een dieseltank van 25 liter. Na één manche is daarvan meer dan de helft verstookt en moet tussen de manches worden getankt. Een dag voor de wedstrijd gaan ze ernaartoe en maken zelf een ‘camping’: Sterre neemt haar paardentrailer mee waarin ook geslapen wordt en de BBQ gaat mee, zo wordt er naar de wedstrijd toegeleefd. Die gezelligheid bij de combineraces levert ook relaties op. Sterre heeft verkering met Rik, een van de vier jongens uit Harskamp waar ik het over had. Dave vond zijn Sonja bij een combinerace in het Friese dorpje Tzum.Tijdens de trekkertrek-wedstrijden in Eemnes gaf Sterre een demonstratie met haar combine. Op de vraag aan haar wat haar doelen voor 2023 zijn, antwoordde zij dat Nederlands kampioen worden één ding is, maar het ook blíjven een uitdaging is die zij graag aangaat. Ook hoopt zij dat Rik, die ook rijdt op de combine van Sterre, Nederlands kampioen bij de mannen wordt.

Succes Rik en Sterre!