door Nelliëtte van Wijck
Er is de laatste jaren veel aandacht voor het milieu. We worden aangespoord om milieubewuster te leven. Afvalscheiding, minder vlees eten, biologisch voedsel. In de vakken van de supermarkten vind je ook steeds meer vleesvervangers. Ook in reclames zie je het steeds meer: termen als ‘groene stroom, ‘biologisch afbreekbaar’ en ‘van gerecycled materiaal’. De jeugd is hiermee opgegroeid, hoe kijken zij hier naar? En merken zij de verschuiving van een wegwerpmaatschappij naar een milieubewuste maatschappij?

Madelief van den Reek, 19 jaar, woont met haar ouders en hondje Rosa in Blaricum. Op haar zevende (!) zag ze op tv een promo van Stichting Wakker Dier. ‘Toen dacht ik waarom zou ik vlees eten als ik dol ben op dieren?’ Sindsdien eet Madelief vegetarisch. ‘Ik vond het best lastig om tegen mijn ouders te zeggen, maar mijn ouders reageerden heel relaxt en zeiden dat ik maar een dagje vegaburgers moest proberen. Die burgers waren in die tijd echt afschuwelijk! Je had alleen een kaasschijf of droge falafel. Maar ik heb nooit meer vlees gegeten. Ik vind het geen opgave om vegetariër te zijn, zeker niet in deze tijd. Er zijn zoveel goede recepten en inmiddels heel veel lekkere vleesvervangers.’ In de loop der jaren ging Madeliefs moeder ook minder vlees eten en is zij nu vegetarisch. ‘Mijn vader eet wel vlees en dat is prima, we respecteren elkaars keuzes, we plagen elkaar ermee en lachen als we weer zes verschillende pannen nodig hebben met koken.’

Milieubewust
Net als veel leeftijdsgenoten is Madelief milieubewust. ‘Dat hebben wij mee-gekregen van school, ouders en media. Het is een onderdeel van ons leven geworden, maar het moet wel praktisch te doen zijn. Qua vervoer kies ik in eerste instantie voor de fiets of het ov. Maar ik ga niet koste wat het kost door de regen fietsen hoor, dan pak ik gewoon de auto. Voor mij en mijn leeftijdsgenoten is het iets natuurlijks: we zijn milieubewust maar niet bewust dat we het doen voor het milieu.’ Milieubewustzijn ziet Madelief ook terug bij universiteiten en andere opleidingsinstituten. ‘Ik studeer tandheelkunde aan de ACTA en daar proberen we geen mondkapjes en handschoenen te verspillen. Dit scheelt op jaarbasis echt miljoenen mondkapjes. Daarnaast heeft ACTA nu een Green ACTA commissie die duurzaamheidstips geeft en duur-zaamheidsdagen organiseert. Ik zit er aan te denken om me voor de commissie aan te melden. Daarnaast zou ik wel wat meer vegetarische en gezonde gerechten bij de studieverenigingsuitjes willen, dus misschien ga ik een kookcie (kookcommissie) oprichten, we hebben nu elke keer patat…’

De kledingindustrie is een vervuilende sector
Madelief is dol op shoppen, nieuwe kleding kopen. ‘Helaas is de kleding-industrie een zeer vervuilende sector en is merkkleding erg duur. Ik koop nu meer tweedehands-kleding of via Vinted. Zo verspil je geen kleding, scheelt het veel geld en heb ik er echt een sport van gemaakt om de leukste outfit voor de laagste prijs te scoren. Ook ga ik met vriendinnen naar de Noordermarkt of IJhallen in Amsterdam, zo hebben we een leuke dag met z’n allen én betaalbare tweedehandskleding. En ik ruil ook kleding met mijn nichtje, zo heb je beiden weer wat nieuws in je garderobe.’

Goed bezig, Madelief!