door Marjolijn Schat
Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! Dat is de missie van kindercoach Kiki Passtoors. En daar gaat ze met kinderen mee aan de slag in haar praktijk Kiki Kindercoaching in Blaricum-Dorp. Kindercoaching is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp.

Kiki: ‘Kinderen coachen voelt voor mij niet als werk, ik word er blij van, het is mijn passie! Het is dankbaar werk om kinderen anders naar problemen te laten kijken en ermee aan de slag te gaan, zodat ze met een glimlach de deur uitgaan. En die glimlach, daar doe ik het voor!’

Ervaringsdeskundige
Kiki, 28 jaar, opgegroeid in Blaricum in een warm nest. Voor de ‘OBB’ers’ onder ons: Kiki is de dochter van juf Monique. Na haar studie aan de Hogere Hotelschool werkte Kiki in de evenementenbranche. ‘Dit heeft mij nooit de energie gegeven waar ik op hoopte.’ Maar wat dan wel? In de corona-lockdown heeft ze bij verschillende oppasadresjes thuis-onderwijs gegeven, dat werd de ommekeer. Kiki ging de opleiding voor kindercoach aan de Academie voor Psychodynamica volgen en is afgelopen september gestart met haar eigen praktijk.
‘Ik ben ook ervaringsdeskundige, ik ben in mijn schoolperiode de nodige hobbels tegengekomen. Met behulp van een coach heb ik de juiste begeleiding gekregen om met kleine aanpassingen, tips en oefeningen het weer makkelijker en vooral ook leuker voor mezelf te maken. Ik begon te begrijpen wie ik was, waarom ik iets deed of juist niet deed, waarom ik dingen ontweek. Kortom, ik leerde wie ik was en werd mezelf.’

Wat biedt Kiki Kindercoaching
Loopt je kind vast op school of heeft het moeite met bepaalde emoties, zit het in een moeilijke periode, heb je vragen over de opvoeding, gedrag of ontwikkeling van je kind, dan kan Kiki je helpen. Dit kan eventueel ondersteund worden door ouderbegeleiding. Bij Kiki staat het kind centraal. ‘Ik praat liever mét het kind dan óver het kind. Een kind kent zichzelf echt het beste.’ Ook kan Kiki je zoon of dochter begeleiden bij het voorbereiden van een spreekbeurt of boekbespreking. ‘Samen zoeken we een onderwerp uit, zoeken informatie en ik begeleid ze bij het maken van de schoolopdracht. Maar ik maak het zeker niet voor ze hoor.’ Kiki biedt ook tienercoaching (10-25 jaar). ‘Je kunt bijvoorbeeld niet lekker in je vel zitten, keuzestress hebben over de toekomst of je eenzaam of down voelen.’ Vrijblijvend kan altijd een proefsessie ingepland worden, zodat kinderen het zelf kunnen ervaren wat een kindercoach voor ze kan betekenen.

De klik is het belangrijkste
‘Een kind moet mij vertrouwen en zich op zijn of haar gemak voelen bij mij. De klik is het belangrijkste.’ In de knusse praktijkruimte zal ieder kind zich meer dan welkom voelen. Maar soms heeft een kind behoefte aan een andere setting, dan voetbalt Kiki met ze of ze laten samen haar hondje Bo op de hei uit. Kiki praat zo bevlogen en enthousiast over haar beroep. Ik gun ieder kind een coach als Kiki! Succes met je praktijk, Kiki!

www.kikikindercoaching.nl