door Gaby van Gestel
Wie heeft er geen tradities tijdens de kerstdagen? Van huis uit (ik ben half Duits) vieren wij op kerstavond altijd Heilig Abend met pakjes onder de boom.

Vroeger met opa en oma uit Duitsland, nu samen met mijn broer, onze gezinnen en mijn moeder van 81. Op eerste kerstdag maakt mijn schoonmoeder kalkoen en komt de voltallige familie, inclusief vier achterkleinkinderen, voor dit traditionele diner bij elkaar. En zo komt het, dat we tweede kerstdag als gezin vrij te besteden hebben.

Met dierbare vrienden hebben we jaren geleden een Pyjama Leftoverparty gevierd. Joggingpak aan, spelletjes spelen en leftovers, kliekjes, eten. Een nieuwe traditie was geboren. En omdat niemand met kerst alleen hoort te zijn, werd de groep al snel uitgebreid met gescheiden vrienden. De Leftoverparty werd een begrip. Inmiddels zijn onze kinderen volwassen, hebben onze gescheiden vrienden nieuwe partners en heet ook de vrienden-appgroep The Leftovers. Tweede kerstdag vieren we steevast met iedereen die geen plannen heeft.

Je zou er je plannen bijna voor afzeggen.