Ze zijn er weer: oliebollen! Naturel of met rozijnen. En met poedersuiker naar keuze erop. Deze versgebakken lekkernijen zijn in ons dorp onder meer te koop bij Albert Heijn, Bakkerij Tetteroo, Brood en Banket Bakkerij Wassenaar en patisserie Rémy.
Er zijn verschillende theorieën die het ontstaan van de oliebol verklaren. De eerste is dat de Germanen eind december oliebollen aten. Om de godin Perchta en andere slechte geesten tevreden te stellen, werd voedsel geofferd. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegenen die de oliebollen gegeten hadden, niet opengereten zouden worden.

Waarschijnlijker is dat de oorsprong van de oliekoek (eeuwenlang was de term oliekoek in gebruik voor wat nu de oliebol heet) in de Middeleeuwen ligt. Kerstmis was het feest om het einde van de vastenperiode te vieren. Al het verse voedsel was op en oliebollen, gemaakt van houdbare grondstoffen, waren een voedzame traktatie.

Een derde verhaal is dat de oliebol uit Portugal komt. De Portugese joden die tijdens de Spaanse inquisitie naar Nederland vluchtten, namen hun recepten van oliekoeken met gedroogde zuidvruchten mee. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.

Geniet deze maand van heerlijke oliebollen!