door Nelliëtte van Wijck
In de Blaricummermeent vindt u zorgvilla Villa Florian, onderdeel van Stepping Stones. ‘Het is de eerste woonzorglocatie in Blaricum waar mensen met dementie kunnen wonen.’ Aan het woord is Diana de Graaf, locatiemanager.

Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen. De zorgvilla is stijlvol en warm ingericht. Er zijn verschillende huiskamers gecreëerd. Aan de muur hangen bekende kunstwerken en nostalgische afbeeldingen van ons dorp. In een van de huiskamers staat een vleugel. De bewoners kunnen vrij bewegen door de villa. Buiten is een tuin aangelegd met een groot zonnig terras met verschillende zitjes grenzend aan vers ingezaaid gras. De omheining bestaat uit een schapenhek en er zijn verschillende borders beplant. Ook zijn er vier grote stektafels geplaatst voor de bewoners met groene vingers. Villa Florian is uniek voor ons dorp.

Hoe werkt het?
Diana: ‘Je huurt een appartement in onze zorgvilla. Villa Florian beschikt over 25 eenpersoons huurappartementen en vier huurappartementen voor echtparen. Om in aanmerking te komen voor een appartement in Villa Florian ben je welkom vanaf zorgindicatie 4. Voor het appartement betaal je naast huur ook servicekosten. Wij hebben 24-uurs zorg. De zorg behelst alles wat nodig is om de bewoners een fijn verblijf te geven, zoals alle maaltijden, drinken, de was, bezigheidstherapie, medicatie, lichamelijke verzorging en uitjes.
Naast de huur en zorg betaal je een eigen bijdrage CAK. Dit is inkomensafhankelijk en bedraagt bij particuliere zorg maximaal € 900. Bij een regulier verpleeghuis kan dit oplopen tot meer dan € 2.000. Voor echtparen geldt de regel dat één van hen indicatie 4, 5 of 6 nodig heeft. Mocht een partner overlijden dan blijft de overgebleven partner bij ons wonen, ook als deze niet beschikt over een indicatie.’

De appartementen
De lichte woonruimtes zijn circa 37 tot 85 m2 groot en voorzien van een eigen badkamer, vaste telefoonaansluiting en Ziggo-abonnement. Enkele appartementen hebben zelfs een dakterras. Alle bewoners kunnen genieten van de gezamenlijke ruimtes en de besloten tuin met diverse terrassen.

Visie van de villa
‘Wij willen, samen met de bewoners, onderdeel uitmaken van de maatschappij. De bewoners hebben een eigen verhaal en mogen gezien worden. Ze zijn niet alleen hun ziekte. Natuurlijk zijn ze niet meer de persoon die ze waren maar ze hebben nog steeds behoeftes en interesses. We vinden het belangrijk om een warme, familiaire sfeer te creëren en onze activiteiten af te stemmen op de behoefte van onze bewoners. Maar ook het feit dat familie en vrienden altijd welkom zijn en iedere bewoner zijn of haar appartement kan inrichten met eigen meubilair, draagt bij aan een huiselijk en veilig gevoel.’ Medio april zijn er zes bewoners in Villa Florian komen wonen. Door de groei van het aantal bewoners is er ook ruimte voor nieuwe medewerkers. Deze worden momenteel geworven. De eerste vrijwilligers hebben zich ook al aangemeld. Meer info Villa Florian, www.steppingstones.nl/villa-florian of mail info@steppingstones.nl