door Goois Natuurreservaat en de eindredactie
Elk jaar wordt er op de eerste zaterdag van de maand juni een schaapscheerdersfeest gehouden. De schapen worden dan op ambachtelijke wijze, met de wolschaar, uit hun dikke winterjas geholpen.

De schapen gaan er echt voor zitten en zijn blij dat hun ‘jas’ uit mag. Het scheelt ze ook echt een paar kilo! Er is dan een markt met kraampjes en foodtrucks en er zijn spannende activiteiten voor jong en oud. Dit jaar hebben we twee dagen feest in verband met ons 90 jarige jubileum. Op 4 juni én 5 juni vieren we het volgende schaapscheerfeest. Kom je ook?

De kudde
Geen tijd om naar het feest te komen? Je hebt het hele jaar door in de vroege ochtend en aan het einde van de middag een grote kans om de kudde bij de kooi aan te treffen. Opvallend aan de Drentse heideschapen zijn hun lange staart en hun horens. De kudde heeft een belangrijke taak, de schapen zorgen ervoor dat de heide in stand gehouden wordt.
Zij grazen de grassen weg tussen de heideplantjes en zorgen met hun vacht voor de verspreiding van zaden. Meer info gnr.nl