door Nelliëtte van Wijck

Volgens recent onderzoek wordt door de jeugd steeds minder vaak boeken gelezen. Maar daar hebben ze op KBS de Pionier in Blaricum-Bijvanck wat op gevonden. Kim Jansen, ze heeft drie kinderen op deze fijne school en is voorzitter van de ouderraad, is de aanjager van het idee. 

Kim: ‘Tijdens de Kinderboekenweek organiseren we altijd een boekenmarkt op school. We vragen dan alle leerlingen boeken, die niet meer door hen gelezen worden, in te leveren op school. En dan kan iedereen een nieuw boek uitzoeken. Dit jaar zijn alle ingeleverde boeken zwerfboeken geworden. Met een sticker Kinderzwerfboek erop (van het Nationaal Fonds Kinderhulp). Er is natuurlijk een schoolbibliotheek, maar deze zwerfboeken mogen ook mee naar huis. En kunnen ook weer geruild worden.’ De leerkrachten en directie waren meteen enthousiast. Als het over lezen gaat, stimuleren ze dat graag! 

Zwerfboekstation

Er is een mooie boekenkast gemaakt, een zwerfboekstation. Op wielen, zodat hij ook door de school kan zwerven. Wim Van As, de vader van Juf Tessa (groep 3), heeft de kast ontworpen en gemaakt. De schoonmoeder van Kim, Lydia Loenen, heeft de kast prachtig beschilderd. Op de kast staan handen die boeken doorgeven. ‘Dit is ook wat wij willen, boeken doorgeven, zodat ze veel gelezen worden. Er zitten heel wat uurtjes schilderwerk in de kast. Dit hebben we op school gedaan, de leerlingen zagen dat we ermee bezig waren en zo werden zij betrokken bij het proces. We willen dat de kast er aantrekkelijk uitziet voor de leerlingen en dat is gelukt. Wat fijn dat er zulke handige vaders en creatieve oma’s in de school zijn!’ 

Boeken, lezen, ruilen

Dagelijks wisselen veel leerlingen hun boek in de kast. Het is heel laagdrempelig. Het werkt net als de mini-biebs die je nu ook veel in tuinen ziet staan. Ook de ouders zijn enthousiast. ‘Hopelijk kunnen we met elkaar het lezen en dit concept verder uitbouwen tot een groot succes. De boeken krijgen we via de leerlingen en donaties van Kringloop Eemnes en Kringloop Bakboord Huizen. En boeken blijven welkom om een gevarieerd aanbod te houden. Donald Ducks (pocket) met harde kaft zijn populair. Vooral boeken voor de bovenbouw zijn nog erg welkom. Bij de hoofdingang (kant van De Malbak) staat een bak waar boeken kunnen worden ingeleverd.’ De boeken moeten nog wel van goede kwaliteit zijn, want het is de bedoeling dat ze nog door heel veel handjes gaan.