door Gerda Jellema
Globetrotten zit in zijn bloed. De eerste keer dat Jeffrey Vonk op pad ging om de wereld te verkennen, was op 3-jarige leeftijd. Deze tocht van korte duur was het begin van Jeffrey Vonk als wereldreiziger. De zucht naar onafhankelijkheid, vrijheid en leren door te reizen, bracht Jeffrey naar meer dan 70 landen. En naar waar hij nu is, oprichter van RETURN. Dit nieuwe bedrijf in ons dorp, maker van grafkisten met een verhaal, is in 2023 van start gegaan.

Jeffrey Vonk, meester timmerman, studie HvA buitensportinstructeur, mountain rescuer, schrijver van boeken en reiziger van de wereld. Via Rusland met de Trans Siberië Express naar China, op de motor grote delen van Azië en Zuid-Amerika ontdekken. Jeffrey: ‘Ik heb deze niet te stuiten nieuwsgierigheid en interesse in het onbekende. Reizen geeft je de mogelijkheid om persoonlijke groei te ervaren en de kennis die je opdoet, is een geschenk voor de rest van je leven.’

Een Nederlandse timmerman
‘In mijn reizen ben ik van alles tegengekomen. Gelukkig ben ik van nature niet bang en ga ik uitdagingen aan en zoek de grenzen op, ook al is het soms afzien. Ik heb oog in oog met de dood gestaan: met een mes op mijn keel in Colombia of door in wintertijd op een motor door Patagonië, naar Ushuaia Vuurland te reizen, maar het is duidelijk dat niemand de wildernis in zou gaan als de ontberingen het niet waard zijn. Je kunt versteld staan van de schoonheid van veelkleurige bergen, een plek vol met dieren in het wild waardoor je je echt één voelt met de natuur. Reizen betekent verrassingen. Samen met een medereiziger op georkestreerde wijze ons motorcertificaat verkrijgen in China was een sensatie waarmee we daar de tv haalden. Gekidnapt worden in Syrië, ook geen dagelijkse kost. In Turkije pas met rust gelaten worden toen ik meldde dat ik wapenhandelaar voor Hezbollah was, omdat ze niet geloofden dat ik een Nederlandse timmerman was.’ Ongewone gebeurtenissen van een avonturier.

RETURN terug naar de natuur
Toen hij een sarcofaag tegenkwam en kocht, was dit voor hem een teken om het plan waar hij al een tijd op zat te broeden in daden om te zetten. In zijn reizen had hij gezien dat ook de laatste reis op een wat minder beladen manier kan. ‘Vanzelfsprekend hoeft niet elke kist door de straten gedragen te worden met trompetgeschal, maar het mag allemaal best wel wat, met respect voor de overledene, minder stijfjes.’ Hij kwam er ook achter dat vrouwen en ouders vaak met een miskraam blijven worstelen om het een plaats te geven. Hij richt zich ook tot hen met mini kistjes. Hier komen veel reacties op, hij voldoet in deze duidelijk aan een behoefte. ‘Uit stof zijt gij opgebouwd en tot stof zult gij wederkeren, dat is het idee achter de naam RETURN, de terugkeer naar de natuur. Zo is de cirkel van het leven weer rond.’

Kisten en boeken
Reizen is intens of het nu de levensreis of de laatste reis is. Jeffrey probeert een bijdrage te leveren om deze reizen respectvol en met liefde voor mens en natuur, maar ook met humor glans te geven. Door zijn boeken te lezen, maak je deel uit van zijn humoristische, bijzondere en mooie avonturen zodat je de wereld kunt ervaren op een manier die maar weinigen te zien krijgen. Op de site van RETURN kun je zijn (voorlopig nog Engelstalige) boeken bestellen en alles lezen over de grafkisten die op allerlei manieren gepersonaliseerd kunnen worden, van een art-, kids- en eco- tot een budget uitvoering.
Jeffrey, succes met deze waardevolle bijdrage aan de reis. returnkist.nl