door Nelliëtte van Wijck
De Elfstedentocht wordt al sinds 1909 per schaats afgelegd en sinds enige jaren kan het ook per sup. Deze ervaring is uniek. Je supt 220 km in 5 dagen door het prachtige Friesland met een landschap vol rietkragen, weilanden met koeien en schapen, pittoreske dorpjes en uiteraard de elf steden.

Na het uitsuppen van de tocht krijg je als deelnemer het begeerde Elfstedenkruisje. De sup Elfstedentocht is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal evenement met meer dan honderd deelnemers.

Marco Fokker
Blaricummer Marco Fokker is ook dit jaar weer van de partij. ‘Ik doe al drie jaar mee aan dit evenement en sinds vorig jaar ook aan het wedstrijdgedeelte. Vorig jaar werd ik 5e in de 40+ selectie en 9e in totaal. Als je kijkt naar de deelnemers zijn het over het algemeen duursporters. Zij zijn meestal tenger en atletisch gebouwd, licht in gewicht en dat is een voordeel bij deze sport. Mijn lichaamsbouw kun je het beste omschrijven als bonkig, door spierontwikkeling. Ik boks en fitness en heb dus wel veel kracht, maar niet het lichte gewicht. Daar zit voor mij de uitdaging.’ Om in top shape te komen let Marco goed op zijn voeding en volgt extra trainingsschema’s onder begeleiding van een Belgische coach. Daarnaast heeft hij dit jaar een betere plank gekocht. ‘Ik ga proberen echt het maximale uit mezelf te halen.’

Van Leeuwarden tot Leeuwarden
Het evenement vindt plaats van 13 t/m 17 september en begint en eindigt in Leeuwarden: Dag 1 – 48 km Leeuwarden-Sloten, dag 2 – 45 km Sloten-Workum, dag 3 – 42 km Workum-Franeker, dag 4 – 43 km Franeker-Dokkum, dag 5 – 27 km Dokkum-Leeuwarden. Marco voelt zich gesteund door een harde kern van zo’n 30 vrienden en vriendinnen.
‘Ik heb een gps-tracker bij me, zodat zij mij kunnen volgen. Op elk bruggetje staan ze me dan toe te roepen: ‘Hup hup Marco op de sup!’ Marco traint vaak op het Gooimeer met verder niemand op het water behalve wat zwaantjes. ‘Terwijl de voorbereiding best zwaar is en ik elke spier van mijn lijf bij deze sport gebruik, voel ik me op het water volledig ontspannen.’