door Marloek de Greeff
Maxim van der Pas begon met racen op de Nintendo en hij was nog maar 4 jaar toen hij startte met karten. Racen was meteen zijn passie. Geen angst, alleen maar adrenaline en plezier. Van hem mocht het steeds harder: van een kart naar een kleine 100cc motor, door naar een 125cc en toen een test op een 700cc motor op Spa-Francorchamps. Met 190 km/h op de bocht af, insturen met een knie, elleboog aan de grond, zonder het gas te minderen.

Nu is Maxim 16 en is het tijd voor het echte werk: een pittige motor, minimaal 600cc, 250 km/h. Daar mag je op straat pas vanaf 20 jaar mee rijden. Maxim heeft dus bijzonder veel gevoel voor de sport. Als je al zo jong controle hebt over zoveel pk, dan kun je echt wel wat.

Een van de gevaarlijkste sporten
‘Ik ben in mijn hoofd de hele dag met motorsport bezig. De adrenaline die door je lichaam heen gaat terwijl je een van de gevaarlijkste sporten doet, vraagt een type concentratie die je buiten de baan nooit hebt. Je moet andere rijders analyseren op de baan, waar je kunt inhalen, hoe je de bocht efficiënter neemt en kunnen ontwijken als iemand voor je valt. Dat allemaal in honderdsten van een seconde.’ Maxim traint zes tot zeven keer per week in de sportschool. ‘Op een training werk je aan kracht, conditie en andere oefeningen. En ik let op mijn voeding. Ik ben namelijk erg lang voor deze sport en je moet zo licht mogelijk zijn om minder tijd te verliezen op het rechte stuk.’ Als ik Maxim spreek, is hij net terug van een reis naar Lapland met zijn moeder en broer. Naast het zien van het noorderlicht heeft hij onder andere sneeuwscooter gereden. ‘Eigenlijk mocht dat niet, je moet 18 zijn en een autorijbewijs hebben, terwijl ik wel mijn motorsportlicentie heb. Gelukkig waren ze daar soepel. En het was leuk, maar met wat ik gewend ben op de motor ging het wel een beetje langzaam.’

Sponsoren
Ik vraag Maxim hoe zijn race-leven er over een jaar uit ziet. ‘Dan heb ik mijn havodiploma gehaald en hoop ik dat het gelukt is sponsoren te vinden om in Spanje aan mijn carrière te werken. In Nederland heb ik al meegedraaid op competitief niveau en ik heb een aanbod gekregen om in Spanje te komen trainen onder begeleiding van ervaren coureurs. Zij rijden het wereldkampioenschap Moto3 en Moto2 al. Voor mijn droom om iets te bereiken in de motorsport geef ik alles. Maar eerst mijn havodiploma halen, dat heb ik mijn moeder beloofd. En ondertussen werk ik aan een sponsorplan.’

Heel veel succes Maxim, ook met het vinden van sponsoren om je droom waar te maken. En met je examen! Wil je meer over het racen weten of de race-droom funden? Neem dan via de redactie van hei&wei contact op met Maxim redactie@heienwei.nl