door Marjolijn Schat
De Kledingbank geeft herbruikbare kleding aan inwoners uit Blaricum, Laren, Eemnes en Huizen die het hard nodig hebben, maar het zelf niet (meer) kunnen betalen. Zo wil zij een steentje bijdragen aan armoedebestrijding en het tegengaan van verspilling. Het aantal klanten van de Kledingbank is flink toegenomen, het steeds duurder wordende leven is de belangrijkste reden.

De vaak elders gehanteerde inkomens/uitkeringsgrens of de doorverwijzing door sociale zaken is hier losgelaten. Lyoba Kukupessy: ‘We zijn er gewoon voor iedereen die ons nodig heeft.’ In zeven talen staan de spelregels op de deur uitgelegd: per maand kunnen de klanten gratis zeven kledingstukken krijgen. Accessoires zoals een sjaal, ceintuur of tas staan daar los van. De moeder van Lyoba, Bea Kukupessy, heeft de Kledingbank dertien jaar geleden opgericht. Begonnen in De Malbak en sinds 2021 hebben ze een ‘vast’ onder-komen op het Hendrik Smitlaantje 2.
‘Vast’ tussen haakjes want het is antikraak en de toekomst is dus onzeker. Binnen is het warm en knus en alle kleding hangt keurig gesorteerd op maat en geslacht. De ruimte ziet er piekfijn uit. Zo ook de kleding: de ingebrachte kleren moeten namelijk schoon, heel, niet verwassen en eigentijds zijn. ‘En geen sokken, ondergoed en badkleding i.v.m. met de hygiëne’, vertelt vrijwilliger Natasja van Slegtenhorst.

Een luisterend oor
Tijdens ons gesprek is een aantal dames druk bezig de ingebrachte kleding kritisch te bekijken en te sorteren. Weer anderen helpen de klanten, die ik heel blij en dankbaar zie vertrekken. Natasja:
‘Maar we doen meer dan ze helpen met kleding uitzoeken. Bij een kop koffie bieden we een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Iedereen heeft een reden om hier te komen. Het zijn soms echt schrijnende verhalen.’ Tijdens mijn bezoek krijgen ze het onverwachte bericht dat ze dit jaar onroerendezaakbelasting (OZB) moeten betalen, 140 euro. ‘In het donatievarken op de keukenbar zit wat muntgeld, veelal gegeven door dankbare Oekraïense klanten, maar veel meer hebben we niet…’

Helpt u mee?
Uw overbodige kleding, schoenen, tassen en accessoires zijn welkom! Op dit moment is er met name een tekort aan winterjassen en aan jongens- en herenkleding (zeker in grote maten). Of wilt u de OZB-nota sponsoren of een donatie doen waar bijvoorbeeld menstruatieproducten van gekocht worden? Graag! NL24 INGB 0674 7996 82 t.n.v. Stichting Kledingbank Blaricum.

Voor het uitzoeken en inbrengen van kleding kunt u iedere maandag en donderdag en elke eerste zaterdag van de maand terecht van 12.00-16.00 uur.