door Marjolijn Schat
Sneeuwbollen, u kent ze wel. Een transparante bol, meestal van glas. Met daarin in miniatuur een kleine scène.

In de bol zit een mengsel van water, glycerine en glitter. Als je de bol schudt, worden deze deeltjes door de bol verdeeld. Als je dan de sneeuwbol terugzet, vallen de sneeuwvlokken langzaam door het water naar de bodem. De mooiste sneeuwval krijg je overigens niet door flink te schudden, maar juist door de sneeuwbal even op z’n kop te houden en dan rustig neer te zetten.

Sneeuwbollen zijn in alle soorten en maten en overal op de wereld te koop. Een geliefd souvenir. Voor een ander weer een verzamelobject. Ik vond ze als kind magisch. Vooral de kerstsneeuwbollen. Met de kerstman of een arrenslee met rendieren. Met een sneeuwpop of een versierde kerstboom. Sommige sneeuwbollen hebben zelfs een ingebouwde muziekdoos die een kerstliedje speelt. Of hebben bewegende delen of interne verlichting. Er zijn er zelfs met elektrische motoren die de sneeuw aanzetten, zodat het niet meer nodig is om de glazen wereld op te schudden.

Ik heb laatst een prachtige sneeuwbol gekregen. Van Bij Jelle. Of het nu kunst, kitsch of cultuur is, ik vind ze nog steeds magisch.

Ik wens jullie magische kerstdagen en alle goeds voor 2023!