door Marjolijn Schat

Op een paar maanden na is Sandra van Holst maar liefst 26 jaar de drijvende kracht en het gezicht van de Blaricumsche Boekhandel. Eind deze maand stopt ze, tijd voor een nieuwe uitdaging. En hoe gaat het dan verder met onze geliefde boekhandel? 

Wie komt er niet. De Blaricumsche Boekhandel. Voor een boek, een mooie kaart, school- en kantoorspullen, cadeautje, een tijdschrift of krantje, pakketjes, de stomerij…

Sandra over boeken, lezen en haar boekhandel

En dan is daar bedrijfsleider Sandra. Sandra woont in Huizen met haar zoon, vriendin en twee bonuszonen. Dagelijks fietst ze van Huizen naar Blaricum via het fietspad Op Caliskamp. ‘Ik ga dit fietsritje missen, maar bovenal mijn collega’s én de klanten! Veel klanten ken ik al vanaf mijn eerste werkdag hier.’ Maar Sandra heeft natuurlijk ook zin in haar nieuwe baan. Ze gaat werken bij Primera in de Oostermeent Huizen, daar kunnen ze haar expertise goed gebruiken. ‘Ik ga daar de inkoop structureren en het boekendeel veel groter opzetten.’ Boeken, lezen. Daar ligt haar hart. Als kind verslond ze boeken, met de Olijke Tweeling als favoriet. Als puber (dat is dus van alle tijden) liet ze de boeken links liggen, maar toen ze bij de Bruna in Huizen werkte, kwam de liefde voor het geschreven woord weer terug. Thrillers hebben haar voorkeur. Door Sandra heb ik de schrijver Joël Dicker leren kennen en zijn we allebei als een kind zo blij als er weer een nieuw boek van hem verschijnt. ‘Een bevoorrechte taak van mij is ook om de boeken te “moeten” lezen die in de winkel verschijnen, we moeten uiteraard weten wat er in de kasten staat.’ Op mijn vraag welke boeken hier in Blaricum veel verkocht worden ten opzichte van de rest van het land, vertelt Sandra dat kookboeken, spirituele- en psychologieboeken hier aanmerkelijk meer over de toonbank gaan. En uniek is natuurlijk het ‘Blaricumse plankje’ met boeken over ons prachtige dorp. En op de toonbank ligt menig boek van de hand van Blaricumse schrijvers.

De boekhandel staat te koop

De boekhandel bestaat sinds 1925. Toen eigenaar Jan Vos in de jaren 70 aan Piet van den Bergh vertelde dat hij met de boekhandel wilde stoppen, nam Piet de winkel over. ‘Een dorp zonder boekhandel is een dorp zonder ziel’, aldus Piet. Mieke, de dochter van Piet, is in de jaren 80 in de boekhandel gestapt en begonnen met de zaak te moderniseren. Vanaf 1997 samen met Sandra. Toen Mieke in 2006 ziek werd, werd Sandra bedrijfsleider. Zij heeft dat jarenlang op een fantastische manier gedaan, met heel veel hart voor de zaak.

De boekhandel staat te koop… en hopelijk is er ook nu iemand die de boekhandel wil overnemen.

Wij wensen Sandra heel veel plezier en succes in haar nieuwe baan en hopen op een voortbestaan van onze geliefde boekhandel.