door Frans Ruyter
In tegenstelling tot de meeste straten, waarvan de huisnummering vanuit het centrum van het dorp telt, is dat bij de Woensbergweg niet het geval. Hij loopt en telt vanaf de Huizerweg, net voor de grens met Huizen in oostelijke richting. De even nummers liggen in Blaricum en de oneven nummers in Huizen. Hij kruist de Zwarte Bergweg (Huizen) en de Houtwal, die in elkaars verlengde liggen, om uiteindelijk uit te komen bij Op Caliskamp.

Deze weg dankt zijn naam aan het feit dat hij aan de zuidzijde van de Woensberg loopt. Deze berg, vernoemd naar oppergod Wodan, maakt deel uit van meerdere bergjes in dit gebied als uitloper van de Utrechtse Heuvelrug, zoals: Trapjesberg, Eukenberg, Sijsjesberg en de Aalberg.

Gooise Heide
De Woensbergweg is totaal 740 meter lang. Vanaf de Huizerweg tot voorbij de Landal camping Gooise Heide is er bestrating, hier gaat het over in een zandpad tot voor de algemene begraafplaats. Vanaf het voorterrein van de begraafplaats tot aan Op Caliskamp is hij weer bestraat. De camping Gooise Heide ligt zowel in Blaricum als in Huizen. De hoofdingang en waar de luxe safaritenten staan is Huizen. Het voormalige kampeerterrein, dat nu in orde wordt gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, ligt op Blaricums grondgebied.

Algemene begraafplaats
Prominent aan deze weg is natuurlijk de mooie algemene begraafplaats De Woensberg, met daarnaast de bijenschans Steegland. Net daarachter ligt de Gooise Heemtuin. Opvallend is het huis dat op de heuvel staat tegenover de Algemene Begraafplaats. Dit heeft nog steeds het adres Meentweg 57, terwijl het duidelijk aan de Woensbergweg ligt. De oorzaak daarvan is dat de Meentweg, vóór de aanleg van de weer opgerolde Verlengde Bergweg, doorliep tot aan de begraafplaats. Deze adreswijziging is nog nooit doorgevoerd.