door Gerda Jellema
Tineke Bot. Menigeen en zeker alle Blaricummers zullen haar werk kennen, haar bronzen beeld Schapen staat midden in ons dorp, op de Brink. Deze beeldengroep is aangekocht ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de Oranjevereniging in 1988.

Al heel vroeg is Tineke geïnspireerd door vormen en kleuren en creëert zij bronzen beelden. Daarnaast schildert en tekent zij en maakt droge naald-etsen. In 1970 begon Tineke Bot een atelier in haar geboorteplaats Hilversum. Gevolgd door een atelier in Blaricum. De kunstschilder Bob ten Hoope wordt daar haar mentor en in die periode ontdekt zij door hem de streek de Vercors in Frankrijk. In 1994 strijkt zij in Frankrijk neer.

Historische Kring Blaricum (HKB)
Sinds haar eerste solo-expositie in Laren in 1974, heeft ze al meerdere keren in binnen- en buitenland geëxposeerd. Haar bronzen beelden bevinden zich in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland en Zwitserland evenals in Amerika en Australië. In Choranche, Frankrijk, achter haar atelier creëerde zij samen met haar man een wilde ecologische natuurbeeldentuin Rochesmuses. Na twee afgelaste exposities in Eemnes en Hilversum vanwege corona nu dan toch een tentoonstelling bij de HKB. Samen met foto’s van haar grotere werk, gemaakt door haar vriendin de Larense fotografe Marja van Hest. De foto’s zijn terug te vinden in het boek: Tineke Bot Leven en werken in Vrijheid. De tentoonstelling werd 31 maart geopend door de burgemeester Barbara de Reijke.

Deze bijzondere expositie is t/m juni te bezoeken op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur in de Historische Kring Blaricum. Mocht u naar Frankrijk gaan dan kunt u daar tot 31 oktober naar haar expositie: Tineke Bot, une vie de création dans le Vercors in Le Couvent des Carmes,150 rue porte de Champeverse, 38160 Beauvoir-en-Royans. Waar ‘onze’ schapen op de aankondiging staan.