door Gaby van Gestel
Sinds zeven jaar wonen Arnold en Madelon met hun twee zonen Tim en Daan (19) in de Blaricummermeent. Madelon doet consultancy trajecten en Arnold is zelfstandig horecaconsultant.

Afgelopen september vatten ze het plan op om te kijken wat er in Spanje aan Bed & Breakfasts te koop is. In oktober hadden ze een top 10 met een duidelijke favoriet. In november gingen ze kijken. Ze wilden zelf voelen, ruiken, de omgeving verkennen, de afstand tot de kust beoordelen. En ze hadden een waslijst aan vragen.

Op slag verliefd
Het was windkracht 5 toen ze vanuit de bewoonde wereld het ruige onverharde pad opreden. Madelon was direct verkocht. Eerder was ze voor zes weken met een vriendin naar Costa Rica gereisd om daar te kijken voor een huis, maar de afstand weerhield haar. Dit pad deed haar denken aan Costa Rica en ze was op slag verliefd. Het huis ligt op een heuvel en is door een Nederlands echtpaar gebouwd. Het is volledig zelfvoorzienend met zonnepanelen, accu’s om energie op te slaan, een natuurlijke waterbron en andere slimme duurzame oplossingen. Het is goed doordacht en afgewerkt. Arnold en Madelon waren verrast door de rust, het uitzicht, de staat van het pand, de lieve mensen en ook de potentie om het zich nog meer eigen te kunnen maken. Vijf weken later gingen ze terug, dit keer in gezelschap van de moeder (75) van Madelon. Ze waren heel benieuwd hoe het een tweede keer zou bevallen maar gelukkig was het gevoel onveranderd.

Een B&B in Lorca
De optelsom van heel veel factoren heeft ze toen doen besluiten deze B&B in Lorca met vier tweepersoonskamers en een vijfde reservekamer te kopen. Waarom Lorca? ‘Nou’, zegt Arnold, ‘ik vind Brabant mooi, maar Friesland ook. Waarmee ik wil zeggen dat elke plek zijn eigen charmes heeft en Lorca bleef op ieder lijstje terugkomen. Ik zie mezelf daar al in de nieuw te bouwen buitenkeuken mooie maaltijden voor onze gasten bereiden en golftripjes organiseren. Dat is er nu allemaal nog niet.’ Op de vraag ‘waarom nu?’, zegt Madelon: ‘De jongens hebben allebei een vriendin en gaan samen in een appartement in Eemnes wonen. En wij zijn wel een beetje klaar met de ratrace hier, de regeltjes, de files en het weer. Het lijkt me geweldig om de komende vijftien jaar te kunnen werken op slippers en in korte broek.’ De huidige eigenaren in Spanje zijn flexibel qua overdracht. Om gezondheidsredenen gaan zij verhuizen naar het dorp in de buurt van de grote stad. ‘Wij gaan eerst ons huis verkopen voordat we naar Spanje vertrekken.’ Na ons etentje kreeg ik het bericht dat het huis verkocht is!

Zalm met spinazie
Dat Arnold een voortreffelijke kok is, vermoedde ik al en de zalm met spinazie die hij tijdens ons gesprek quasinonchalant bereidde, waren echt een smakelijk feestje. Dat, samen met de verhalen en gezelligheid die beiden in zich hebben, maken dat ik nu al uitkijk naar een bezoekje aan Casa las Colinas (Huis in de heuvels) in Lorca.