door Gaby van Gestel
De meeste bewoners wonen nu bijna drie jaar op het eiland in de Blaricummermeent. Tijdens de nieuwbouw werd al snel met een appgroep gestart omdat iedereen tegen dezelfde vragen aanliep. Eerst over bouwstroom en de warmtepomp, later over meubelmakers en hoveniers en sinds iedereen er woont, worden oproepjes voor een oppas afgewisseld met foto’s van voorbijdrijvende unicorns en tuinkussens.

In die afgelopen drie jaar zijn er al een aantal terugkerende activiteiten die gezamenlijk worden gevierd; met Halloween is er een heksenpan gevuld met warme chocomelk, zijn er marshmallows boven het kampvuur en is er glühwein. Begin november is er het ontsteken van de lichtjes in de bomen die op ‘Noord en Zuid’ staan en vorig jaar was er een Amerikaanse BBQ als afsluiting van de zomervakantie. Daar is het idee ontstaan voor een gezamenlijk diner dat jaarlijks wordt gehouden op de zaterdag op of na 21 juni: het Midzomernacht-diner.

Je mooiste Italiaanse versie
De 1e editie was meteen een daverend succes met 22 deelnemers en een Italiaans menu. De temperaturen waren tropisch en de dresscode was de mooiste Italiaanse versie van jezelf zodat de mannen in korte broeken en linnen hemden verschenen terwijl de vrouwen lange zomerjurken droegen. Het menu was verdeeld over groepjes van verschillende huishoudens en de feestcommissie was verantwoordelijk voor de aankleding van de lange tafels op het grasveld. Uit diverse tuinen werden stoelen aangerukt en iedereen nam eigen servies en glaswerk mee.

Bella Ciao
Op de achtergrond speelden artiesten als Zucchero en Eros Ramazzotti en tegen de tijd dat het dessert werd uitgeserveerd zwaaiden alle servetten vrolijk mee tijdens Bella Ciao. Het menu bestond uit gegrilde tomaten met burrata vooraf, risotto met paddenstoelen als tussengerecht, gesmoord kalfsvlees met truffel en gegrilde groene asperges met pecorino als hoofdgerecht en peren in Amarone als dessert. En een Italiaanse avond mag zich geen Italiaanse avond noemen als er na afloop geen limoncello wordt geschonken. Wie er niet bij kon zijn, had spijt en zo staat de 2024-editie reeds in ieders agenda geblokkeerd. Nu al zin in!