door Gaby van Gestel
Als ik het hofje betreed, zie ik Yvonne lopen. Ze begroet me hartelijk en ook Henk staat van achter het keukenraam uitnodigend te zwaaien. Vandaag ben ik te gast bij Henk (60), Yvonne (60) en hond Bennie (2).

Henk heeft ter voorbereiding het snijwerk voor het avondeten al gedaan en nodigt me uit aan het barretje in de keuken. Yvonne neemt het van hem over en begint met koken terwijl ze samen vertellen. Toen ze het huis op het oog hadden, moesten ze snel beslissen want Henk vertrok de volgende dag naar Hong Kong en het huis was nog niet officieel op de markt. Toen Henk de ruime kelder ontdekte, zag hij zijn wijnkelder al voor zich en toen ze vervolgens boven zes (!) slaapkamers telden, wisten ze nog maar met moeite hun enthousiasme te onderdrukken. Inmiddels wonen ze hier twintig jaar. De kinderen Tomas (26) en Silvie (24) zijn hier volwassen geworden en ondertussen het huis uit.

Het leukste hofje van Blaricum
Het hofje aan de Lepelaar staat ook wel bekend als Het leukste hofje van Blaricum. De jongste bewoners zijn inmiddels tieners, de oudste bijna 80. Lief en leed delen ze met elkaar, het is gezellig en als het nodig is zorgen ze voor elkaar. ‘Zonder dat het klef wordt.’ De sociale controle is prettig. Buren die zijn vertrokken, zijn in een paar gevallen zelfs weer terugverhuisd en ook vrienden zijn naar het hofje gehaald. Naast de maandelijkse vrouwenborrel hebben de mannen bijeenkomsten wanneer er behoefte aan is. Maar één ding is al jaren traditie: het Nieuwjaar inluiden. Vroeger gebeurde dat met een kerstboomverbranding, tegenwoordig doen ze dat met een walking dinner. De start met de dertien huishoudens is steevast bij Henk en Yvonne thuis met een amuse. Ook de bewoonster die afgelopen jaar nieuw is komen wonen, is direct enthousiast aangehaakt.

Samen een ijsje eten
Vanuit de keuken heb je zicht op het hofje en ik begrijp wat ze bedoelen. Als je hier niet woont, heb je hier eigenlijk niks te zoeken, het voelt heel besloten en knus. Vandaar dat het barretje in de keuken ook de favoriete plek is, zeker na een drukke dag. Op dit moment is de zorg om beide moeders groot en vliegen beiden overdag van hot naar her. Tussendoor hebben ze veel gezamenlijke contactmomentjes omdat ze allebei van huis uit werken. Zoals om 16.30 uur wanneer ze samen een ijsje eten. Om 17.30 uur gaat Yvonne met Benny wandelen terwijl Henk rond 18.00 uur aan het eten begint. Om 18.30 uur neemt Yvonne het koken van Henk over en schenkt hij aan het barretje een glas wijn in. Ze nemen de dag door, sparren met elkaar en genieten van dit favoriete moment van de dag. Alles met uitzicht op het hofje… Vanavond eten we gevulde kipfilet met geitenkaas en spinazie, een verrukkelijk gerecht van Hello Fresh. Ik val met mijn neus in de boter en geniet van het uitzicht, de ontspannen gezelligheid en een heerlijke maaltijd.

Het recept staat op onze website en socials.