door Nelliette van Wijck
Ons dorp is een schrijfster rijker, aan het woord is Elize van den Broek, 18 jaar. ‘Ik ben begonnen met schrijven op mijn zestiende, tijdens mijn eindexamenjaar. Ik las een Engelse boekenserie en een vriendin van mij vertelde me dat de schrijfster ook op haar zestiende was begonnen met schrijven.’

Dit inspireerde Elize om ook te gaan schrijven. ‘Mijn genre is fantasie /young adult en Engelse gedichten. Ideeën dwarrelden door mijn hoofd en die heb ik op papier gezet. Heerlijk om rond te dwalen in een fantasiewereld. Zo ontstond langzaam mijn boek Het vuur van Claimors, het eerste deel van de Protasius-serie. Het verhaal zit vol magie, een levenstest die je leven totaal kan veranderen, kostschool, vriendschap, magische wezens en een strijd tegen de klok, zullen ze het overleven?’

Het boek is geschreven en dan?
Toen het boek af was, stond ze voor een belangrijke keuze. ‘Ga ik het boek zelf uitbrengen of ga ik naar een uitgever? Nieuwsgierig als ik ben, ben ik het zelf gaan doen, een boeiende leerschool en ik wilde mijn boeken met zo veel mogelijk zorg in de wereld zetten. Ik had ook een duidelijk beeld van hoe het boek eruit moest komen te zien. Het gevoel dat ik had toen ik uiteindelijk het eerste exemplaar in handen had, is te beschrijven als een gevoel van trots en ongeloof tegelijk. Ik voelde mij ineens echt een schrijfster.’

De serie
‘Op dit moment ben ik bezig met deel 2 van deze serie en ik denk dat het een heel mooi en spannend vervolg wordt. Ik heb een idee in mijn hoofd welke kant het verhaal opgaat, maar terwijl ik schrijf komen er andere ideeën omhoog en neemt het verhaal een verassende wending.’ Dat maakt schrijven nu juist zo interessant voor Elize. ‘Ik weet hoe ik het verhaal wil laten eindigen maar de weg er naar toe zit vol met omleidingen en is voor mij ook spannend.’

Gedichtenbundel The Poemtree
‘Naast mijn boek heb ik ook een Engelstalige gedichtenbundel uitgegeven: A diary of a sixteen year old. De gedichten zijn divers en beschrijven wat er in mij omgaat. Het is zo geschreven dat ze door eenieder anders geïnterpreteerd kunnen worden, afhankelijk van hun eigen verhaal. Mijn droom is om van schrijven echt mijn beroep te kunnen maken en ik voel dat ik op de goede weg ben!’

Elize Joan Maria van den Broek
https://elizejoanmaria.nl
Insta: Elizevdbroek
Tiktok: Elize vd broek

De boeken zijn verkrijgbaar via haar website en bij De Blaricumse Boekhandel