door Gerda Jellema
Marlen is een gepassioneerde keramiste die haar creatieve reis al op jonge leeftijd begon. ‘Zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door het zelf maken van dingen met mijn handen; ik ben gek op het uitproberen van allerlei materialen en technieken.’ Het boetseren van een giraffe als Sinterklaassurprise voor haar dochter was ooit de trigger om zich verder te verdiepen in het materiaal klei. Even voorstellen… Marlen van Dop, keramiste.

Marlen, haar man en kinderen woonden toen nog aan de rand van Leidsche Rijn met uitzicht op het groene hart. Ruim vijftien jaar geleden traden daar grote bouwkundige veranderingen op en zijn ze in het Gooi, waar manlief is opgegroeid, gaan zoeken en vonden ze een heerlijk huis in Blaricum. Een kleinere woning werd gezocht toen de kinderen de deur uitgingen en nu wonen ze op een historische plek in ons dorp waar vroeger de molen stond. En waar nu ook haar keramiekatelier is.

Handgemaakte unica
Na de eerste lessen in de Hilt in Eemnes bij Elise van der Werff groeide haar nieuwsgierigheid naar het werken met klei en wilde ze er álles over weten. Daarom startte ze met de driejarige Nederlandse Keramiek Opleiding in Gouda. Marlen blijft onderzoeken, elk project roept weer een nieuw project op en vraagt om een andere techniek om de klei naar haar hand te zetten. Dat is een belangrijke drijfveer. Wat ook belangrijk is voor haar is dat alles volledig handgemaakt is en dat alle objecten dus uniek zijn. Marlens stijl komt voort uit haar interesse voor de natuur en haar vermogen om organische vormen en patronen in haar keramische werken vast te leggen. Marlen: ‘Ik vind het prachtig dat de vier elementen – aarde, lucht, water en vuur – in de natuur hebben samengewerkt om van steen kleideeltjes te maken. En dezelfde elementen weer worden ingezet om van zachte klei mooie bijna steenharde objecten te maken.’ Marlen deelt haar passie graag met anderen en onder de titel ‘Van klei naar keramiek’ geeft ze wekelijks les op de Gooise Academie voor zowel beginners als wat meer ervaren cursisten.

Creatief sportief en muzikaal
Marlen voelt zich ook helemaal senang in haar kruidentuin, waar ze met liefde en zorg een scala aan aromatische kruiden cultiveert die ze gebruikt bij het koken of er een kruidentheemengsel van maakt. Marlen heeft naast een levendige creatieve geest en een sportieve flair (ze beoefent trailrunning, yoga en pilates), ook tijd gemaakt voor de ontwikkeling van ander talent, sinds anderhalf jaar heeft ze klassieke gitaarles.

Molenstenen
Haar huis en atelier staan iets hoger in de omgeving, dit was in het bestaan van de molen nodig om de wind goed te kunnen vangen. Deze verhoging herinnert nog steeds aan de molen. ‘Voordat wij het huis betrokken hebben we flink verbouwd. De enige “bodemvondsten” waren een flesje en een oud potje Brilcream. Ik had wel wat meer gehoopt; een flinke molensteen bv. Maar natuurlijk was voor mij deze locatie een aanleiding voor een nieuw keramiekproject: molenstenen maken.’ Mooie exemplaren staan voor de ramen van het atelier.
http://www.marlenvandop.nl/