door Angélique Boezel-Spoor

Dinsdagavond 13 december laat op de avond. Zoals gebruikelijk check ik in bed, voor het slapen gaan, nog even het laatste nieuws op de telefoon. Opeens sperren mijn ogen zich in shock wijd open en ben ik klaarwakker. Han Peekel op 75-jarige leeftijd overleden op Bali! Hè? Nee toch?! 

De heer Peekel heeft geen introductie nodig. Zijn decennialange loopbaan, die zich veel vóór de camera maar minstens zo vaak achter de schermen afspeelde, laat zich niet in een nutshell samenvatten. Dat blijkt ook wel uit de vele reacties op zijn heengaan in de media. Nooit een paar regels, altijd minimaal een pagina. We zouden met gemak onze eigen hei & wei vele malen van begin tot eind kunnen vullen met de wederwaardigheden van deze zo markante dorpsgenoot. Typ zijn naam in bij Google en je bent voorlopig niet uitgelezen.

Niet alleen in Hilversum wordt om het verlies van zijn bijzondere persoonlijkheid getreurd. Ook ver buiten de grenzen van omroepland vloeien de tranen. De man was van ongelofelijk veel markten thuis en zijn talent had een ongeëvenaard bereik. Maar los van zijn professioneel kunnen, stond hij ook bekend als een liefhebbende echtgenoot, wiens vrouw Theya helaas in 2016 overleed. Met haar kreeg hij twee dochters Cato-Margo en Jojanneke. Bij de laatste vierde hij vakantie op Bali toen het noodlot toesloeg. Uit krantenberichten blijkt dat zij daar met haar gezin woont. Als het dan tóch moest gebeuren, heeft het gelukkig plaats gevonden binnen de familiekring en niet alleen thuis.

Nooit geweten hebbende dat zij de dochter is van Han, herinner ik me de diverse keren dat ik Jojanneke heb getroffen en met haar kletste in het Warandepark/bos, waarbij haar hondje Tommie het uitstekend kon vinden met onze Clint. Achteraf bezien best wel bizar dat ik haar vader naderhand geïnterviewd heb voor ons blad, zonder de connectie met haar te weten. Een hele knappe, lieve vrouw namelijk, met een sociale man en een dito zoon, die mijn hond altijd enthousiast met zijn naam begroette.

Lieve mooie Han Peekel. Briljante radio/televisie/filmmaker. Toegewijde familieman. En nog zo veel meer. Je was een koning. En nou ben ik helaas te laat om je te vragen om het telefoonboek voor me op te lezen, want jouw stem… Maakte niet uit wát je zei, maar door jouw timbre kreeg ik een warm gevoel en een glimlach om mijn mond en kon de tekst me niet lang genoeg duren…

Rust zacht, lieve grote man.